Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Център за данни
28 сеп
2012
 
 

Софтуерно дефинираните мрежи все още са в бавната лента

4867 прочитания

Владимир Владков

По-евтиният мрежов хардуер и по-ефективен мрежов софтуер, обещани от доставчиците на оборудване по-рано тази година чрез разработката на нова управляващ система, все още са далеч от реалността.

На ИТ конференцията NetEvents в Алгарве тази седмица делегатите чуха за липсата на напредък при предоставянето на търговски достъпни продукти, базирани на софтуерно дефинираните комуникации SDN.

Целта на SDN е да позволи на потребителите на мрежов хардуер да контролират изцяло своите мрежи така както искат, без да бъдат затруднявани от частни контроли, съдържащи се обикновено в скъпите „черни кутии", продавани от производителите на мрежов хардуер.

Open Network Foundation (ONF) рекламираше концепцията за софтуерни дефинираните мрежи (SDN) и на конференцията NetEvents в Германия в началото на годината.

Тогава ONF твърдеше, че „има много мрежови протоколи, което означава управление на мрежата с помощта на много усилия на мрежовите администратори. Има твърде много „кръпки", които са сложени само за да работи мрежата, като те причиняват проблеми навсякъде в мрежата."

ONF каза, че SDN обещава да автоматизира ефективно конфигурирането на мрежата, да подобри работата на мрежата и да намали общите разходи за притежанието й.

В сърцето на SDN инициативата, поддържана от компании като Deutsche Telekom, Facebook, Google, Microsoft, Verizon и Yahoo, чийто представители са борда на директорите на ONF, е OpenFlow, комуникационен протокол, който дава достъп до платката за препращане на пакети в комутатора или маршрутизатора.

Тези големи доставчици на услуги са „запалени" по OpenFlow, защото ползват хиляди скъпи „черни кутии" в своите огромни центрове за данни, разположени по целия свят. OpenFlow може да се ползва в малки кампусни среди и в корпоративните центрове за данни, контролирайки LAN и WAN свързаността.

OpenFlow дава възможност маршрутът на пакетите през мрежата от комутатори да бъде определян от софтуер, работещ на отделен масов и затова по-евтин сървър. Това разделяне на контролната функция от функцията за препращане позволява доста по-всеобхватно мрежово управление от онова, което е осъществимо чрез списъци за контрол на достъпа (ACL) и маршрутизиращите протоколи, заобикаляйки някои доста скъпи частни софтуерни модули, продавани заедно с мрежовия хардуер.

Но на последната конференция NetEvents бе обяснено, че „SDN движението" все още е на етап „видимост", което е притеснително за доставчиците на мрежово оборудване.

Анализатор от Gartner наскоро публикува документа „Open Networking Foundation бе създадена – Битката за масовизиране на мрежови хардуер започна". В доклада пише, че, „ако OpenFlow успее да спечели присъствие в ядрото на ЦОД, то пазарът ще почувства сериозно сътресение и драстично спадане на цените на оборудването."

Gartner каза, че OpenFlow има добър потенциал в ЦОД, тъй като им дава възможност да позлват по базови и съответно „по-глупави" и по-евтини комутатори, което пък не се приема добре от производителите.

На конференцията в Алгарве анализаторът от Gartner Ян Кийн каза: „SDN може да помогне на потребителите да внедрят базов сървър за контрол на техните комутатори в среда с устройства на различни доставчици, но производителите често прилагат разнообразни хватки да „заключат" потребителите, дали наистина са готови да позволят на SDN да пробие техния Титаник – пазарът на комутатори на стойност над $20 милиарда годишно."

Една от компаниите - HP – каза на делегатите, че играе водеща роля в SDN сферата. По-рано тази година компанията обяви, че 16 от нейните комутатори ще поддържат SDN. Майк Баник, вицепрезидент глобален маркетинг за мрежите в HP, каза: „През миналата година в света имаше над 10 млн. комутаторни порта, поддържащи OpenFlow, ползващи HP инфраструктура, затова говорим за лидерска роля."

Но според анализаторите предприятията не са окуражавани от повечето останали производители да приемат тази технология, понякога има и разумни мотиви за това. Анализаторите казват, че преминаването към SDN ще бъде поведено от телекомуникационните оператори, онези, които биха спечелили най-много от огромните оперативни спестявания заради мащаба на техните ЦОД.

Пим Билдербийк, анализатор от theMETISfiles, каза: „Google обяви, че е успяла да премине от едва 30 до 40% утилизация на своите мрежови ресурси до почти 100% използваемост с помощта на технологии като SDN, но предприятията ще се нуждаят от няколко години, преди SDN да влязат в „обхвата на техния радар".

Билдербийк каза, че в момента предприятията „аутсорсват персонал към облака, към компании като Google, така че за тях SDN повече прилича на GDN (Google defined network)."

Кийн каза още: „Вероятно инсталациите на зелено ще преминат първо към тази технология, тъй като не се налага да променят нищо." Той смята още, че много предприятия не разполагат с достатъчно вътрешни умения да пишат свой собствен софтуер за контролерите, така че онези, които все пак се престрашат, ще предпочетат някой друг да го извърши като част от по-широка сделка за управлявани услуги.

Емир Халилович от IDC заяви, че през 2013 г. при корпоративните мрежи ще се говори предимно за обединяването между сървърите и мрежовите елементи, а ако SDN навлезе в ЦОД, със сигурност ще засили тенденцията за обединяване на хардуера там.

Според Пим Билдербийк, когато говорим за SDN има бъдеще за ЦОД грид, като големите собственици на центрове за данни ще преминат към нови бизнес модели, които да ползват глобално ресурсите за съхранение. 

ЕТИКЕТИ:
SDNHPGartner
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас