Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Информационно общество
28 сеп
2012
 
 

ЕK разкри плановете си да създаде 2,5 милиона нови работни места в облака

Европейската комисия обяви нова стратегия, която да ускори използването на облачните услуги, като целта е да бъдат създадени 2,5 милиони нови работни места и да се увеличи БВП на Общността със €160 млрд. до края на 2020 г.

4834 прочитания

Европейската комисия обяви нова стратегия, която да ускори използването на облачните услуги, като целта е да бъдат създадени 2,5 милиони нови работни места и да се увеличи БВП на Общността със €160 млрд. до края на 2020 г.
ЕК изтъкна, че предимствата на облака идват от икономиите на мащаба му. 80 на сто от организациите, които са внедрили облачни модели, са постигнали намаление на разходите си с 10 до 20%, а широкото внедряване на тези услуги във всички икономически сектори ще доведе до значително увеличаване на продуктивността.
Въпреки това липсата на общи стандарти и ясни договори спира много потенциални потребители да се доверят на облачните решения, твърдят от ЕК. Новата стратегия се стреми да установи ясни правила за предоставянето на облачни услуги.
Препоръките включват:

  • Идентифициране на единен набор от технически стандарти, които да осигурят съвместимостта, преносимостта на данните и обратимостта в облака;
  • Създаване на общностни схеми за сертифициране на заслужаващите доверие облачни доставчици;
  • Разработка на примерни клаузи за договорите за облачни изчисления, вкл. SLA (Service Level Agreements);
  • Установяване на Европейско облачно партньорство на държавите членки и индустрията, за да се „впрегне" покупателната способност на обществения сектор, на когото се дължат 20% от всички ИТ разходи.

Европейското облачно партньорство (ECP) ще събере на едно място директори за обществени доставки от най-високо ниво от европейските обществени институции и ключови играчи от ИТ сферата и телеком индустрията, като целта е да се внедрят т.нар. пред-търговски търгове за снабдяване.

Това ще им позволи да се определят какви са изискванията на обществения сектор към облачните изчисления, да бъдат разработени спецификации за ИТ доставките, както и да референтни внедрявания. По този начин в бъдеще може да се стигне до съвместни доставки на облачни услуги от обществените организации на базата на общоприети изисквания на потребителите.

ЕК твърди, че тези мерки ще увеличат шансовете на европейските доставчици на облачни услуги да израснат до по-конкурентно спрямо щатските им колеги ниво.

„Облачните изчисления променят „правилата на играта" за цялата ни икономика. Без общоевропейски търгове ще останат затворени в националните граници и ще пропуснем милиарди от спестени разходи", заяви Нели Крус, вицепрезидент на ЕК.

„Трябва да постигнем критична маса и единен набор от правила в цяла Европа. Трябва да се заемем енергично с видимите рискове на облачните изчисления", добави тя.
Регистрацията е безплатна и ви дава пълен достъп до богатата библиотека от бели книги, успешни проекти, специализации и др.

Еврокомисията иска да се възползва и еко предимствата на облачните изчисление, твърдейки, че споделянето на ресурси е най-добрият начин да се увеличи въглеродната ефективност от работата на компютрите.

Финансиран е и изследователски проект, наречен „сървърен проект Eurocloud", чийто първи резултати показва, че употребата на енергия в облачния ЦОД може да се свие с 90%. „Днешните лакоми за енергия облачни центрове за данни не са устойчиви в дългосрочен мащаб", каза Крос, добавяйки, че проучването в тази област трябва да подобри позицията на европейските фирми в сектор, който сега е доминиран от „не-европейци".

Techworld.com 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас