“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | »нтернет
25 сеп
2012
 
 

»ран блокира достъпа до Gmail и Google, твърд€т интернет потребители

≈дин иранец все пак усп€л да се свърже с Google, въвеждайки директно н€кои нейни IP адреси.

4559 прочитани€

»ранското правителство изглежда е усп€ло да блокира достъпа до търсачката на Google и до електронната поща Gmail вътре в »ран, твърд€т местни интернет потребители.

»зследовател на сигурността пусна в Twitter съобщение в недел€, че достъпът до Gmail и Google е бил ограничен", а по-късно каза, че е можел да ползва услугата само чрез прокси или VPN.

ѕо-късно оба че той написа, че все още е възможно да се достигне до Google през н€кои IP адреси директно, но не и през домейн името.

„» Gmail, и google.com са блокирани от миналата нощ, но Gmail не е блокирана от н€кои мобилни оператори", об€ви той чрез съобщение в Twitter.

–егионални€т новинарски сайт Your Middle East написа, че техни€т кореспондент в “ехеран не е имал достъп до услугите. —айтът, както и други новинарски агенции об€виха, че блокирането е потвърдено от јбдолсамад  орам јбади, секретар на правителствената група, ко€то отговар€ за засичането на незаконно интернет съдържание. “ози ход е бил направен в отговор на искани€та на иранските граждани, е за€вил чиновникът.

ƒруг ирански новинарски сайт - Young Journalists Club, писа, че услугата на Google в »ран е била блокирана заради наличието на 14-минутни€ трейлър в YouTube, който предизвика масови протести заради подигравките с пророка ћохамед.

ќсвен това видео иранската €дрена програма доведе до сериозно повишаване на напрежението със —јў и други западни страни.

—јў и »ран се обвин€ват взаимно в провеждането на кибератаки, битка, ко€то все повече излиза на€ве, след като експерти по компютърна сигурност анализираха зловредни кодове като Stuxnet и Flame. Stuxnet бе свързан с атаките срещу възможностите на »ран за обогат€ване на уран и бе създаден да разруши индустриално контролно оборудване, произведено от Siemens.

»ран отрече в недел€, че е отговорна за кибератаките срещу уеб сайтове на щатски банки.

ƒържавата за€ви, че никога не е започвала кибератаки срещу щатски банки, написа Tehran Times в недел€, цитирайки √олам –еза ƒжалали, директор на иранската ќрганизаци€ за пасивна отбрана.

”еб сайтовете на Bank of America и Chase Bank пострадаха от н€колко спирани€ миналата седмица, за което б€ха обвинени DoS атаки с произход »ран, написа NBC News, цитирайки неназовани представители на националната сигурност на —јў.

ѕрез май »ран каза, че ще раздели своите вътрешни мрежи от »нтернет, като това щ€ло да предпази страната от кибератаки, пише в стати€ на Ќовинарската агенци€ на иранските студенти. Ќовинарската агенци€ цитира министъра на комуникациите на »ран –еза “агипоур, който казал, че »нтернет е „несигурна мрежа" и че местни€т софтуер тр€бва да се ползва, за да се създаде национална грид мрежа. “ой обаче предупредил, че т€ н€ма да функционира като интернет.

ѕрез юни »ран об€ви, че разработва стратегически киберплан, за да развие защитата си, като не предвиждал обаче създаване на атакуващи възможности.

IDG News Service, –умъни€ 

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас