Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ лидери
23 сеп
2012
 
 

Гласово управление на домакинство създават млади български учени

Програмистите ни участват на престижното международно състезание EUCYS.

8198 прочитания

Български програмисти ще представят страната ни на престижното международно състезание за млади учени EUCYS (European Union contest for young scientists). Форумът в Братислава ще продължи до 26 септември, а участието на програмистите е подкрепено от Центърът за иновации на М-Тел

Двамата български програмисти са единадесетокласникът Любомир Янчев от Частна езикова немска гимназия „Ерих Кестнер" и десетокласникът от Софийската математическа гимназия Христо Стоянов. Те ще се включат в EUCYS с проекта си „Модерният иконом", представляващ софтуер за управление на домакинството чрез гласови команди.

Преди състезанието момчетата са получили от Мобилтел таблети Samsung Galaxy Tab 10.1, с които да работят върху усъвършенстването на проекта си и да представят по-атрактивно уеб интерфейса му.

„Модерният иконом" е вдъхновен от кинохита „Железният човек". Българският „Джарвис" се казва „Мелиса". Тя включва и изключва телевизора, прави кафе, управлява лампи, климатици и друга домакинска или офис техника.

„Мелиса" работи с помощта на компютър, който приема сигнали от микрофон, обясняват от М-Тел. Алгоритъм разпознава заповедите, получени на английски език, след което изпраща сигнали към външни устройства. Те, от своя страна, изпращат необходимите сигнали към домашните уреди. Освен това „Мелиса" дава отговори на въпроси, които й се задават.

„Любомир и Христо имат амбицията да усъвършенстват проекта, допълват от оператора. - При автоматизиране в по-голяма степен на системата, тя може да се пригоди и за готвене, и за чистене. Двамата младежи планират да интегрират детектори за движение и разпознаване на човешки фигури в стаята, така че уредите да се включват спрямо вкуса и нуждите на всеки член от семейството."

Подобни системи се предлагат у нас, но срещу сериозна сума, твърдят младите програмисти. Те смятат да лансират софтуера като безплатен. Единственото, което клиентът ще трябва да си купи, е необходимата външна техника.

EUCYS е едно от най-престижните състезания в света с повече от 150 участници от над 40 страни. Младите учени са на възраст от 14 до 21 години. В конкурса участват най-добрите проекти от цял свят. Българските програмисти печелят участие след първо място в Националния конкурс „Млади таланти", организиран от Министерството на образованието, младежта и науката. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас