Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Роботи
22 сеп
2012
 
 

Шотландски учени разработиха софтуер, позволяващ разговорите между хора и роботи

Софтуер помага за изграждане на доверието между човек и машина, той ще е готов до 3 г.

2752 прочитания

Ново поколение софтуер, който ще позволи на роботите да „говорят“ с хората, е разработен в Университета на Абърдийн.

Софтуерът превежда сложни математически логики в прост текст, който лесно може да бъде разбиран от хората. Това позволява на компютър и на човека да „обсъждат“ план преди изпълнение на дадена задача.

Човекът може да разпита компютъра чрез клавиатура, питайки го да предостави уточнения за своите решения или да предостави информация на компютъра, която да се интегрира в неговите планове. Човекът може да предложи алтернативи или да посочи проблеми с даден начин на действие.

Една от основните цели на технологията е да създаде доверие между автономни системи (роботи) и хората. Автономните системи вече са интегрална част от модерната индустрия, ползват се за изпълнение на задачи без непрекъсната човешка намеса.

Д-р Уомберто Васконселос от Факултета по естествени и компютърни науки към Университета в Абърдийн обяснява, че автономните системи могат бързо да обработват големи обеми информация, но по този начин може да направи грешки, които не са очевидни за тях или за човека.

„Доказателствата сочат, че има недоверие, когато не се обезпечава информация, която да помогне на човека да разбере защо автономната система е решила да изпълни именно тази специфична задача, в точно определено време и по точно определен начин“, обяснява Васконселос.

„Ние създадохме ново поколение автономни системи, които са способни да осъществяват двупосочна комуникация с хората.“

Васконселос каза, че способността за разговор с автономна система помага на човека бързо да разбере и ако е необходимо да коригира нейните действия, изграждайки си доверие към системата.

Изследването е финансирано с £1,1 милиона грант от Съвета по инженерни и физически науки. Васконселос каза, че софтуерът ще бъде готов след по-малко от 3 години и ще може да се ползва в ключови индустриални сектори като космическата и авиационната промишленост, отбраната, генерирането и доставката на енергия.

По-рано тази седмица Европейската комисия обяви пускането на ново публично-частно партньорство в областта на роботиката, което да увеличи пазарния дял на европейските предприятия.

Пазарът се оценява на около 15,5 милиарда годишно, а доброто му състояние е „ключов фактор за ръста и конкурентоспособността на Европа“, заяви Еврокомисията.

Techworld.com

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас