Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Операционни системи
04 сеп
2012
 
 

HP пусна две бета издания на webOS

Кодът на двете версии на webOS бе публикуван в GitHub

4952 прочитания

Преди 8 месеца HP обяви, че ще започне да публикува кода на webOS, след като реши спре да разработва устройства с тази операционна системаHewlett-Packard пусна две бета издания на операционната система с отворен код webOS, наречени общо August Edition. Едното е за разработчици и може да работи в Ubuntu Linux десктопи, а другото е за развойната среда OpenEmbedded, чиято цел е да помогне на разработчиците да вкарват webOS в нови устройства.

Августовското издание се състои от 45 компонента с отворен код и 450 000 реда код. Двете версии са публикувани с лиценз Apache 2.0, който е един от най-либералните и разпространени лицензи в сферата на отворения код.

Вариантът за Ubuntu Linux десктопи включва версия на webOS System Manager, която работи като приложение на компютъра. Функциите на системния мениджър включват рендъринг на webOS Card View, Launcher, Status Bar и други елементи на потребителския интерфейс. Основните приложения за webOS, като Calendar и Contacts, работят в рамките на System Manager, като новата версия поддържа и приложения, изградени с JavaScript рамката Enyo.

Що се отнася до OpenEmbedded, пускането на вариант на webOS за тази среда е естествен избор заради широко разпространената й употреба, отличната поддръжка на кроскомпилиране за вградени платформи и поддръжката на множество хардуерни архитектури, смята екипът на операционната система. Бетата за OpenEmbedded включва ARM емулатор за работа с основни услуги, като db8 и node.js.

И двете бети са публикувани в GitHub. Екипът на webOS насърчава обществото да дискутира новостите, подобренията и дефектите, за да бъде подобрен софтуерът.

Преди 8 месеца HP обяви, че ще започне да публикува кода на webOS, след като реши спре да разработва устройства с тази операционна система.

Така през юни компанията пусна webOS Community Edition – версия на системата, която може да се използва в стари TouchPad таблети.

IDG News Service Амстердам

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас