Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Център за данни
04 сеп
2012
 
 

EVN България официално откри собствен център за данни в Пловдив

Инвестицията в него е за близо 3 милиона лева, а основаната част от ИТ оборудването е доставена от Хюлет-Пакард. Изпълнител на проекта е консорциумът „Модерно строителство”. Той е избран с процедура по ЗОП, като в него влизат фирмите: Хюлет-Пакард България ЕООД, Кондекс ЕООД, Марпекс ООД, Електро Груп ЕООД, КиК – Дизайн ООД и Анди БГ.

7213 прочитания

Стефан Станчев

Електроразпределителното предприятие EVN България официално откри на 3 септември собствен център за обработка на данни (ЦОД), който е на обща стойност 3 милиона лева.Йорг Золфелнер, председател на Управителния съвет на EVN България, Здравко Димитров, областен управител на Пловдив, Васил Костов, директор „Технологични услуги” в Хюлет-Пакард (HP) България и Иван Тотев, кмет на Пловдив, прерязаха лентата на новото съоръжение.Според представители на Електроразпределителното предприятие обектът е единствен по рода си в страната и е изпълнен за рекордно кратък срок от време – само за 6 месеца.

Отляво надясно: Йорг Золфелнер, председател на Управителния съвет на EVN България, Здравко Димитров, областен управител на Пловдив, Васил Костов, директор „Технологични услуги” в Хюлет-Пакард (HP) България и Иван Тотев, кмет на Пловдив, прерязват лентата на новия център за данни на EVN България.

Инвестицията на EVN България само в инфраструктурата на съоръжението е 1,5 млн. лева. Още почти 1,5 млн. лева е вложено от дружеството в хардуер и окабеляване, които са инсталирани в центъра.Изпълнител на проекта е консорциумът „Модерно строителство”, чийто главен координатор и доставчик на голяма част от ИТ оборудването е Хюлет-Пакард България. Консорциумът е избран с процедура по ЗОП, като в него влизат фирмите: Хюлет-Пакард България ЕООД, Кондекс ЕООД, Марпекс ООД, Електро Груп ЕООД, КиК – Дизайн ООД и Анди БГ.

“Откритият център за данни е важна стъпка в модернизацията 

на нашите дейности в Югоизточна България – каза Йорг Золфелнер. - Важно е, че е това става в сърцето на нашата дейност - в Пловдив. Първата стъпка бе модернизацията на нашата подстанция, а сега реализирахме и центъра за данни. Тук ще бъдат обработвани данни за клиентското обслужване, както и за диспечирането на техническите дейности за контрол на всички наши производствени мощности. След изграждането на новата когенерационна централа за производство на топлинна и електрическа енергия през 2011 г., построяването на центъра за данни е логична стъпка в нашата политика на инвестиране в технологии с цел увеличаване на сигурността и качеството на нашите услуги.”

От EVN изтъкнаха, че такъв сървърен център се изгражда за първи път в страната при спазването на всички международни стандарти за сигурност на данните и надеждност на работния процес за подобно високотехнологично и телекомуникационно съоръжение. Сред основните причини за изграждането му е разрастването на дейността на EVN България и необходимостта да се запази резервираността на системите, а от там и на услугите, предлагани от компанията. 

„Изграждането на Центъра е резултат на успешното партньорство на Хюлет-Пакард България с други български компании и е пример за пътя, по който страната ни може да развива високотехнологичния сектор и да привлича инвеститорски интерес, както и да създаде среда за задържане на младите хора – отбеляза по време на събитието Васил Костов, директор „Технологични услуги” в Хюлет-Пакард България. - Този център за данни е уникален с това, че от самото си създаване е проектиран точно за тази цел.

Стойчо Вълчев, ръководител отдел “Информация и комуникация”  в EVN България

Няма друго такова съоръжение на територията на България, а първоначалната идея възникна преди 2 години. Този проект е поредния пример за това по какъв начин може да се превлича инвеститорски интерес.““Капиталовложенията във високи технологии вдигат нивото на Пловдив – каза по време на откриването Иван Тотев, кмет на Пловдив. - Всяка инвестиция свързана с инфраструктурата на града повишава качеството на бизнес климата тук.”

Общата застроена площ е 358 кв. метра

Стойчо Вълчев, ръководител отдел “Информация и комуникация”  в EVN България разкри: “Свързаността на центъра е част от оптичния пръстен на EVN България, като общата застроена площ е 358 кв. метра. Самата сървърна зала е проектирана така, че да отговори на бъдещите нужди на компанията, като позволява инсталирането на 42 броя рак-шкафове (с известни оптимизации могат да се поберат 56 бр.). Центърът за данни ще предостави надеждна и гъвкава среда за развитие на ИТ и телекомуникационните услуги на EVN България за следващото десетилетие.” 

Обектът ще позволи на енергийното дружество още по-широко да приложи най-съвременните технологии за отчитане и измерване на консумираната електро- и топлинна енергия. Центърът за данни дава сигурна основа за развитието и предоставянето на допълнителни услуги за клиентите в Югоизточна България.
Новооткритият обект ще се използва от EVN България и при обучението на студенти от ИТ специалности в Пловдив, които ще могат да придобият реален опит. компанията има сключени меморандуми за сътрудничество с Университета по хранителни технологии Пловдив и Технически университет София - филиал Пловдив. Вече няколко месеца студенти посещават съоръжения на дружеството и получават ценен опит, преподаван от специалисти на EVN България, коментираха от електроразпределителното предприятие.

Всички системи в обекта са N+1 осигурени

“Идеята бе Центърът да предлага възможност за мащабируемост при бъдещо разрастване – продължи Вълчев. - Оборудването на центъра се доставя от HP и Cisco (налични са комутатори Cisco Nexus 5596UP и сторидж системи 3PAR), а сградата на центъра за данни е с най-висок клас енергийна ефективност. “Всички системи в обекта са N+1, т.е. всяка система е дублирана. По този начин дори да се стигне до изключване на някоя от системите, това няма да попречи за нормалното функциониране на Центъра. Той разполага със специална климатична система, позволяваща поддържането на постоянна определена температура и влажност в помещенията, независещи от външни условия.

Васил Костов, директор „Технологични услуги” в Хюлет-Пакард (HP) България

Обектът е снабден с най-ново поколение система за контрол на достъпа, алармена система, система за пожароизвестяване и пожарогасене, външно и вътрешно видеонаблюдение, система за ранна детекция за наличие на вода в помещенията, както и със система за мониторинг на отделните подсистеми.” 
Центърът е изграден в съответствие с изискванията за най-висока земетръсна устойчивост, установена за Пловдивски регион – 9-а спетен по Медведев-Шпонхойер-Карник.

Йорг Золфелнер, председател на Управителния съвет на EVN България 

Сградата има специално проектирани за целта мълниезащитна и заземителна инсталации, гарантиращи сигурността на техниката, твърдят от EVN. Центърът има автономно електрозахранване от два независими източника и собствени генератори.   
“Може да се каже, че нивото на изпълнение е между стандартите на Tier 3 и Tier 4 – каза още Стойчо Вълчев. - При изграждането се решихме на някои компромиси, т.е. има неща, които може да ги има, но са доста скъпи като реализация. Направили сме един баланс между това кое е разумно и кое е лукс. Всяка една система, която е внедрена вътре е мащабируема и модулна, много лесно можем да увеличим мощността на UPS-ите на дизел генераторите. Оптичната свързаност е наша собственост, тя е изградена на рингов принцип, не ползваме външни доставчици.”

Иван Тотев, кмет на Пловдив

Центърът разполага с два UPS-a, всеки от който е с мощност 80 kW. Като натоварване всеки един самостоятелно може да поеме нуждите центъра за данни. С едно зареждане дизел генераторът издържа 10 часа, а батериите на UPS-ите при пълно натоварване могат да поддържат системите 20 минути. Трансформаторите в Центъра са два по 800 kVA, които в момента са малко повече отколкото са нужни на съоръжението. В случай на нужда много лесно могат да бъдат заменени с два по 1000 kVA. Т.е. самото проектиране на трафопостта е така направено, че лесно да може да се извади трафомашината и да бъде заменена. Компанията Кондекс е инсталира климатичните системи Stulz и ги е настроила. Всеки един от двата климатика е с мощност 60 kW, т.е. 120 kW сумарна мощност. UPS-ите са производство на компанията AEG. Всеки модул в тях е по 60 kW. 

“Таблата на климатиците са така сложени, че в случай на нужда от студена мощност, просто се добавя още един климатик, подвързват се тръбите и в рамките на ден и половина допълнителният климатик влиза в употреба”, допълни Вълчев.
Налични са два DR (disaster recovery) центъра за евентуално възстановяване при бедствия на данните, които се намират на територията на EVN в България. В зависимост от инвестиционната стратегия на компанията центърът за данни може да поемем ИТ ресурсите на предприятия на електроразпределителното предприятие извън страната. Като цяло идеята на Центъра е да расте според нуждите си, сподели Вълчев. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас