Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
30 авг
2012
 
 

IFA: Дебют на 4K телевизор на Sony с 84-инчов екран и супервисока резолюция

Плоският телевизор XBR-84X900 на Sony ще бъде базиран на формата 4K, за който компанията вече продава проектори тип "домашно кино".

6681 прочитания

До края на тази година Sony ще пусне плоскопанелен телевизор, който ще има 4 пъти повече пиксели от днешните телевизори с висока резолюция (HD).

Телевизорът е базиран на формата „4K", който представлява хоризонталната разделителна способност на екрана. При днешните HD телевизори екраните имат 1920 пиксела на 1080 пиксела, докато новият телевизор е с 3840 пискела по хоризонтала и 2160 пиксела по вертикала.

84-инчовият LCD телевизор представлява „голяма крачка напред", каза Каз Хирай, СЕО на Sony, по време на пресконференцията на изложението за потребителска електроника IFA в Берлин. (Вижте видео от представянето на телевизора от Хирай).

Sony добре познава формата 4K. Нейната дъщерна фирма Sony Pictures вече снима филми във формат 4K, а 4K проекторите на Sony вече са монтирани в редица киносалони, но съдържание в същия формат все още не правено за дома.

Въпреки че потребителите все още очакват пускането на оригинално 4K съдържание, Sony създаде приложение за този телевизор, което взема съществуващите изображения с висока резолюция и чрез софтуерен алгоритъм го преобразува в 4K резолюция. Това означава, че те би трябвало да изгледат по-добре, макар че е рано да се каже дали този трик ще проработи. DVD плейърите ползват подобна технология за подобрят начина, по който DVD съдържанието се представя на HD телевизорите.

Липсата на съдържание не попречи на Sony да пусне в продажба няколко проектора 4K тип „домашно кино".

Sony не обяви цена за телевизора XBR-84X900, но проекторите й струват около $25 000. Това показва, че цената и на 84-инчовия телевизор ще е доста висока.

„Той дава безпрецедентно и революционно ново зрителско изживяване, каза Хирай. - Това изживяване е толкова впечатляващо, че бихте искали да докоснете всичко пред вас."

Този ефект бе наблюдаван и на IFA. Въпреки че бе поставен на стойка в центъра на огромния щанд на Sony, някои хора се качваха на стойката до него и караха приятелите си да ги снимат с телевизора.

Резолюцията на новия телевизор е малко под „конвенционалната" резолюция за 4K, която е 4096 пиксела в хоризонтална и 2160 пиксела във вертикална посока. Sony не обясни тази разлика, но вероятно това е свързано с производствения процес на LCD панели, тъй като хоризонталната резолюция е точно двойно по-голяма от тази на сегашните панели за HDTV.

IDG News Service, Сан Франциско 

ЕТИКЕТИ:
IFASony4K
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас