Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Аутсорсинг
24 авг
2012
 
 

IDC: Ръстът на PC пазара ще спадне до 0,9% през 2012 г.

Анализаторите на IDC очакват PC доставките да нараснат с 6,5% през 2013 г.

4026 прочитания

Ръстът на PC пазара се очаква да е по-нисък от този през миналата година, след като продажбите за първото полугодие показаха, че масовите потребители са силно засегнати от лошите икономически условия, има и редица отложени покупки заради очакваните Windows 8 продукти и ултрабуци.

PC пазарът ще нарасне само с 0,9 на сто тази година, докато ръстът през миналата бе 1,7%, макар че анализаторите прогнозират сравнително висок ръст от 6,5% през 2013 г.

Световните доставки на компютри през тази година би трябвало да достигнат 367 милиона, като от тях портативните PC-та ще са 214 милиона, казват от IDC. „Продуктовите обновления в края на тази година би трябвало да съживят PC растежа, но средата ще бъде много по-конкурентна и сред купувачите ще има известно объркване относно новите функционалности на продуктите, както и дали наистина получават нещо повече срещу парите си", пише още в анализа.

Развиващите се пазари, включително Азиатско Тихоокеанският регион (с изключение на Япония), Латинска Америка, Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка, отчетоха много по-бавен ръст за полугодието, докато обемът на продажбите на развитите пазари като САЩ и Западна Европа спадна.

Очаква се щатският PC пазар да приключи 2012 г. с доставки, намалели с 3,7% спрямо 2011 г., като това ще отбележи втора поредна година на свиване, а редица инициативи като продажбите „Отново в класната стая" постигат далеч под очакваното въпреки падането на цените до най-ниските в историята нива.

Ръстът на развиващите се пазари се очаква да спадне до 2,5% за 2012 г., докато година по-рано бе 11%, а на развитите пазари ще бъде отчетено свиване от 1,2% при срив от на 8,7% за 2011 г. В анализа на IDC развитите пазари включват САЩ, Западна Европа, Япония и Канада.

По план Windows 8 би трябвало да се появи в търговската мрежа в края на октомври.

Слабостта на PC пазара вече се отразява върху резултатите на водещите доставчици.

Hewlett-Packard докладва тази седмица, че приходите от нейната група „Персонални системи" са намалели с 10% на годишна база за тримесечието, приключило на 31 юли, като продажбата на настолни машини е намаляла с 6%, а на ноутбуци – с 12%. Въпреки това компанията остана най-големият PC производител за второто тримесечие на годината.

Dell каза, че приходите й са се свили с 8 нас то за тримесечието, приключило на 3 август, като спад има и при настолните, и при мобилните. Постъпленията от настолни машини са намалели с 9%, а от мобилни продукти – с 19 на сто за това тримесечие. Lenovo, която е вторият най-голям PC производител, отчете висок ръст на своя PC бизнес, основно заради доминацията си на китайския пазар.

Несигурността относно продуктовите надграждания вероятно ще отпадне към края на годината, когато се очаква скромно подобрение в икономически план, но и крайните потребители, и бизнес клиентите ще бъдат доста предпазливи по отношение на харчовете си и когато се решават на замяна на по-старите продукти, добавят от IDC.

IDC промени прогнозите си и сега очаква ръстът на световните PC доставки да е средно 7,1% за периода 2013 до 2016 г., докато предишната оценка за средногодишният темп на нарастване бе 8,4%.

IDG News Service, Бангалор 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас