Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Космос
23 авг
2012
 
 

Всъдеходът Curiosity направи „първи стъпки" в площадката Бредбъри

Роботизираната машина на НАСА пробва лазера си върху още няколко скали.

4378 прочитания

Марсианският всъдеход на НАСА Curiosity направи първото си, макар и кратко, придвижване по марсианската повърхност, като според учените машината е готова да потегли на първото си истинско пътешествие.

„Щастлив съм да обявя, че днес Curiosity осъществи първото си успешно придвижване на Марс, каза Мат Хевърли, инженер от НАСА, отговарящ за мобилните системи на всъдехода. - Тази проверка на движението съчетана с вчерашния тест на колелата означава, че двигателната система на всъдехода е напълно функционираща."

Хеверли каза още, че всъдеходът е изминал напред няколко метра, обърнал се е на място и се е върнал обратно. Той каза, че краткото придвижване е показало на учените, че всъдеходът е на твърда почва, без да потъва много.

Роботизираната машина на НАСА пробва лазера си върху още няколко скали.

Днешното придвижване бе критична стъпка за Curiosity. „Тя бе много важна, каза Питър Тейзингър, проектен мениджър на Curiosity. - Ние изградихме всъдеход. Ако той не „скита", все едно не сме свършили нищо. Фактът, че всичко върви по план, е много велик момент."

Почитайки американския научнофантастичен писател Рей Бредбър, НАСА кръсти мястото, където кацна Curiosity „площадката Бредбъри" (Bradbury Landing).

Майкъл Мейер, учен от Лабораторията Jet Propulsion на НАСА, каза, че искал да отдаде почит на човека, написал „Марсиански хроники" и вдъхновил много от учените да се интересуват от космически проучвания и по-специално изследване на Марс.

Сега с първия изминат маршрут инженерите на НАСА не си губят времето и напредват с научните експерименти.

Роджър Уинс, учен от Националната лаборатория Los Alamos и водещ изследовател на екипа на Curiosity, обяви, че само няколко дни след първия лазерен изстрел Curiosity е разтопила още няколко скали.

Анализите на полученото от различните скали показва, че те са почти идентични като състав.

НАСА обяви още, че всъдеходът вече е успял да отчете няколко целодневни и нощни засичания на метеорологичните условия.

През следващите дни учените ще се фокусират върху няколко различни инструмента и тестове, включително ще направят два дена атмосферни отчитания, ще направят далечни тримерни снимки с камерата Mast и ще проверят калибровката на лазера. Учените планират да ползват всъдехода за няколко дена и да проучат изровените в почвата следи, получени от двигателите за кацане на Curiosity.

След завършване на тези тестове инженерите на НАСА ще се съсредоточат върху следващата голяма стъпка – да закарат Curiosity до Glenelg.

Областта Glenelg е интересна заради съединяването на три различни терена там, като тя се намира на около 400 метра от мястото, на което кацна Curiosity.

По пътя към Glenelg инженерите на НАСА се надяват, че всъдеходът ще срещне подходяща за загребване по-фина почва. Ако това стане, всъдеходът ще прекара няколко седмици там. Първо ще бъдат загребани и изхвърлени няколко образеца, за да е сигурно, че греблото е чисто от каквито и да било отломки, които може да са попаднали в него при кацането. След това то ще загребе почва и инструментите в машината ще я анализират.

Computerworld, САЩ 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас