Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Център за данни
20 авг
2012
 
 

В центровете за данни на Facebook работят около 180 хил. сървъра

4251 прочитания

Както и повечето компании, опериращи в центровете за обработка на данни (ЦОД), Facebook предпочита да не разгласява колко сървъри функционират в нейните собствени центрове, както и в тези който ползва под наем. Обаче аналитикът Джеймс Хамилтън се е възползвал от последните данни за електропотреблението на социалната мрежа в тези площи и е изчислил в своя блог тяхното количество.

В площите, използвани от Facebook, се потребява за една година близо 509 милиона киловатчаса (kWh). Това означава, че средната мощност на енергопотреблението на всичките центрове за данни на компанията е около 58 мегавата. От Facebook твърдят, че коефициентът на енергийна ефективност (PUE - power usage effectiveness) средно на всеки собствен център за данни на компанията е 1,07, което означава, че на всички сървъри се падат 54,27 мегавата. Ако се вземи под внимание, че средностатистически сървър потребява 300 вата, то може да се направи извода, че в центрове за данни на Facebook работят близо 180 хил. сървъра.

Но според мнението на Рич Милър от datacenterknowledge.com, истинското количество на сървърите на Facebook е много по-малко от изчисленията на Джеймс Хамилтън. Той смята, че само в построени от компанията центрове за данни имат среден PUE коефициент 1,07. Милър твърди, че повече от 80% от енергопотреблението на сървърите на Facebook се пада на площи в центрове, наети от социалната мрежа в северната част на щата Вирджиния и в Силициевата долина, а PUE коефициентът на тези центрова надвишава 1,07. От Facebook никога не са разкривали информация за PUE коефициентът в площите в центровете за данни, които тя наема от трети компании. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас