Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
20 авг
2012
 
 

Асанж призова за спиране на „Лова на вещици" срещу WikiLeaks

Асанж говори от балкона на еквадорското посолство в Лондон, където той получи политическо убежище.

3123 прочитания

Говорейки от балкона на еквадорското посолство в Лондон, където намери убежище, основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж се обърна в неделя към правителствата, включително това на САЩ, да спрат да преследват политическите си опоненти, но не даде никаква признаци за скорошно приключване на патовата ситуация с екстрадирането му от Великобритания в Швеция.

Облечен в синя риза и червена връзка, Асанж се обърна към тълпата от поддръжници и полицаи пред посолството и говори около 10 минути, като първо се обърна към тези на сцената, а след това спомена и политически фигури, включително щатския президент Обама.

„Днес съм тук, защото не мога да бъда с вас отвън, но ви благодаря за куража, за вашия благороден дух", каза Асанж.

Асанж говори от балкона на еквадорското посолство в Лондон, където той получи политическо убежище.

„В сряда през нощта, когато бе отправена заплаха към това посолство и полицията нахлу в това посолство, вие дойдохте, за да го охранявате."

Асанж каза още, че той е можел да чува полицаите, катерещи се по противопожарните стълби на посолството и казал: „Ако Великобритания не пренебрегна клаузите на Виенската конвенция, това бе защото светът гледаше и светът щеше да узнае, защото вие бяхте тук и ги наблюдавахте."

„WikiLeaks остава застрашен, както и свободата на изразяване и здравето на цялото ни общество", добави Асанж.

Той поиска освобождаване на редник Брадли Манинг, щатският военен анализатор, обвинен в изтичането на огромно количество конфиденциална информация към WikiLeaks. В момента Манинг е във военен затвор.

„Поисках от президента Обама да направи правилното нещо: Съединените щати трябва да се откажат от лова на вещици срещу WikiLeaks", каза той. Работещи за WikiLeaks и неговите поддръжници и служителите на медиите, включително журналистите от в. New York Times, които са работели с WikiLeaks за публикуването на щатските документи, не трябва да бъдат преследвани, обяви Асанж. Той се обърна и към щатското Федерално бюро за разследвания да прекрати всякакви разследвания, свързани с Wikileaks.

Досега обаче нито един журналист или член на WikiLeaks не е бил подведен под отговорност в САЩ в дело, свързано с WikiLeaks, макар че имаше медийни публикации, неудобни за официалните власти. За тези публикации бе събрано т.нар. „голямо жури" (съдебни заседатели, които решават дали въпросът да бъде предаден на съда). Тези заседатели трябваше да установят дали има достатъчно доказателства по случая, за да продължи съдебното преследване. Доказателствата, представени пред „голямото жури" не бяха обявени публично.

Асанж е в посолството на Еквадор от юни, за да избегне екстрадиране в Швеция, откъдето искат да го разпитат във връзка с обвинения за сексуални посегателства.

Асанж и съветниците му обаче заявиха, че ако отиде в Швеция, той може да бъде екстрадиран в САЩ, където щели да го изправят пред съда за публикуване на дипломатически грами в WikiLeaks през 2010 г.

Шведското министерство на правосъдието каза, че не е получавало досега каквото и да било искане за екстрадирането на Асанж в САЩ, а разследването срещу него засяга само обвинение в престъпления, извършени в Швеция.

В по-личен план Асанж поиска от децата си да му простят заради дългото му отсъствие, като заяви, че те ще бъдат скоро заедно. Засега обаче това не е много вероятно, освен ако те не се присъединят към него в посолството.

Еквадор даде политическо убежище на Асанж в четвъртък, 16 август, но Великобритания отказа да му позволи да стигне до Кито, тъй като правителството е задължено да изпълни съдебната заповед и да го изправи в Стокхолм.

Няма никакви признаци за излизане от патовата ситуация, макар че в неделя Асанж обяви, че външните министри на страните от Латинска Америка ще се съберат да обсъдят неговото положение.

„Този петък във Вашингтон ще се проведе спешна среща на външните министри на страните от Латинска Америка, на която ще обсъждат тази сложна ситуация и аз съм благодарен на хората и правителствата на Аржентина, Боливия, Бразилия, Чили, Колумбия, Ел Салвадор, Хондурас, Мексико, Никарагуа, Перу, Венецуела и другите латиноамерикански страни, които защитават правото на политическо убежище", заяви Асанж.

Латиноамериканските посолства във Вашингтон не бяха отворени в неделя, за да отговорят на въпросите и да потвърдят тази среща.

IDG News Service, Лондон 

ЕТИКЕТИ:
АсанжWikiLeaks
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас