Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Роботи
04 авг
2012
 
 

Безпилотните подводници на САЩ SeaFox играят опасна игра на мини

Военноморските сили на САЩ пуснаха безпилотни подводници, които да борят със заплахата от мини.

4902 прочитания

Невероятни иновации, създавани от Военноморските сили на САЩ, винаги ни впечатляват, но безпилотните подводни лодки SeaFox сякаш са сред най-интересните автоматизирани джаджи, пускани някога във водата.

Военноморските сили на САЩ пуснаха безпилотни подводници, които да борят със заплахата от мини.

Иран се стреми да затвори пролива Ормуз, стратегическо място, до което САЩ не искат да загубят достъп. Затова SeaFox е един от ключовите компоненти, които ще позволят този стратегически пролив да остане отворен. Функцията на SeaFox е да засича и да обезврежда мини, както дрейфуващи, така и плаващи.

Тази подводна лодка е снабдена с ТВ камера, сонар и експлозиви, а освен това побира всички тези техно устройства в дълъг едва 4 фута (1,2 метра) корпус, тежащ 100 фунта (45,3 кг). С други думи тази подводница е по-малка от повечето 12-годишни деца, достатъчно малка, за подобно унищожително устройство.

Морските капитани контролират подводниците чрез оптични кабели, които предават видеото от подводната камера към кораба. Обхватът на SeaFox е доста ограничен, което е разбираемо предвид размерите й. Тя може да се потопи на дълбочина до 300 метра и достига максимална скорост от 6 възела, или 7 мили в час.

Подводниците струват около $100 000, което не е толкова много като се има предвид докладите за военните разходи. Това обаче щеше да е валидно, ако не се вземе предвид фактът, че всяко успешно унищожаване на мина води до разрушаване и на SeaFox. Всяка мисия на робота е самоубийствена.

PC World, САЩ 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас