Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Безжични
25 юли
2012
 
 

Broadcom планира да вкара бързата 802.11ac Wi-Fi в телефоните още през 2013 г.

Следващото поколение безжични чипсети ще може да осигурява почти 400Mbps, твърдят от Broadcom

5637 прочитания

Broadcom планира да внедри 802.11ac Wi-Fi чипове в смартфоните още в началото на следващата година, ползвайки обявения тази седмица чипсет, който може да осигури около 300Mbps реална скорост.

Стандартът 802.11ac е за ново поколение безжични Wi-Fi мрежи, които са проектирани да предоставят 3 до 4 пъти по-висока производителност от сегашните продукти, поддържащи 802.11n. Стандартът все още не е одобрен, а Wi-Fi Alliance ще започне да сертифицира продукти по него през първото тримесечие на 2013, но Broadcom вече доставя силициеви чипове за лаптопи, базирани на все още разработвания стандарт. Очаква се промените, ако изобщо има такива, да бъдат минимални.

Телефони с чипа Broadcom 11ac би трябвало да излязат на пазара в началото на следващата година, каза Майкъл Хърлстън, старши вицепрезидент на Broadcom и генерален директор на поделението „Домашни и безжични комуникации". Самият чипсет вероятно ще пренася с 50% повече спрямо компонент по стандарта 802.11n, каза той. Но тъй като той предава и приема данните по-бързо и може да се изключи от мрежата, когато свърши задачата си, 802.11ac е около 6 пъти по-ефективен в енергийно отношение от предшественика си, добавят Хърлстън.

Бъдещият чипсет BCM4335 ще включва радио 802.11ac, която е обратно съвместима с по-старите стандарти 802.11n и 802.11g, плюс Bluetooth и FM радио, каза Хърлстън. Това ще бъде наследникът на сегашния чипсет на Broadcom BCM4334, който ползва 802.11n. Производителите на смартфони ще могат да го ползват заедно с baseband чип на всеки друг производител, добавя той.

Новата технология ползва разнообразни техники за постигане на по-висока скорост. С помощта на няколко антени и няколко безжични потока, 802.11ac радиото може да предостави малко над 1Gbps пропускателна способност. Чипсетът за смартфоните ще ползва само един поток за предаване и един за приемане, така че теоретичната му физическа граница е около 433Mbps, което означава реална производителност в рамките на 300Mbps. Чипсетът на Broadcom за мобилни телефони с поддръжка на 802.11n осигурява върхова производителност до 100Mbps.

Сред другите „ускорители" на пропусквателния капацитет в 802.11ac са използването предимно на честотния обхват 5GHz, в който са налични повече канали в сравнение с 2,4 GHz диапазон. Освен това се ползват по-широки канали от 80MHz или дори 160MHz. Стандартът 802.11n също може да ползва обхвата 5GHz, но покритието на новите радиочипове е много по-добро в този честотен диапазон, обяснява Хърлстън.

Broadcom очаква потребителите да ползват такава скорост за прехвърляне на файлове и за поточно видео от телефоните към компютри, телевизори и игрови конзоли. Смята се, че Wi-Fi ще играе все по-голяма роля в мобилните телефони заради публичните хот спот точки за достъп, които разтоварват трафика от данни от клетъчните мрежи на телекомите.

Технологията 802.11ac на Broadcom вече е вградена в маршрутизатори, предлагани на пазара. Компанията каза, че чипсетът й се ползва в маршрутизатори, обявени от производители като Buffalo Technology, Cisco Systems, Netgear, Asus и други.

IDG News Service, Сан Франциско 

ЕТИКЕТИ:
Broadcom802.11acWi-Fi
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас