Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
13 юли
2012
 
 

От догодина поскъпват стоките от вендинг автоматите заради дистанционнното отчитане

Прогнозите на вендинг индустрията относно ефекта от фискализация на автоматите на самообслужване са песимистични. Данъчните власти обаче отчитат ръст на облагаемата ДДС основа с 4,3 милиарда след свързването на касовите апарати със сървърите на НАП.

5725 прочитания

Констанца Григорова, в. Computerworld

До 2 седмици се предвижда промените в Проектонаредбата за изменение и допълнение на Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства да бъдат обнародвани в Държавен вестник. В наредбата е заложен и гратисен период - изменения ще влязат в сила от януари 2013 г.

Проектът беше публикуван на сайта на  Министерството на финансите (МФ) за обществено обсъждане, срокът за което изтече. Очаква се Дирекция “Данъчна политика” към МФ да обобщи и анализира постъпилите предложения, след което наредбата ще бъде подписана от министъра на финансите.

Проектът прави разграничение между автоматите на самообслужване, чрез които се извършват продажби на стоки (продажба на кафе, сандвичи, играчки и други) и на услуги с развлекателен характер (детски люлки, клатушки, автомати, предоставящи достъп до Интернет и други), и автомати на самообслужване, чрез които се извършват услуги, различни от тези с развлекателен характер (продажба на валута, заплащане на битови и комунални сметки и други).

По отношение на първата група продажби, с проекта се предвижда да се регистрират и отчитат от фискално устройство, вградено в автомат за самообслужване (ФУВАС), като се допуска фискалната касова бележка да не се издава на хартиен носител. Тъй като автоматите функционират на принципа на самообслужването, изискванията се свеждат до това част от изискуемата информация да се визуализира на дисплей на автомата. Пълното съдържание на фискалната касова бележка се съхранява в контролната лента на електронен носител (КЛЕН).

“Наредба 18 на Министерството на финансите, която задължава фискалните устройства да бъдат въведени във вендинг автоматите, е абсолютен прецедент за Европа и ние ще бъдем отличници, без някой да го е изисквал от нас”, заяви Пепи Димитрова – модератор на пресконференцията на Българската вендинг асоциация (БВА), провела се на 24.06.2012 г.

“Фискализацията на автоматите на самообслужване няма за цел тормоз на вендинг сектора, а е част от проекта за извеждане на светло на укриваните обороти. До момента сме покрили 98 на сто от всички браншове с осигуряването на дистанционна връзка на касовите апарати със сървъра на НАП. По същата логика и търговията на дребно с хранителни стоки в ЕС не предполага дистанционна връзка на касовите апарати, но ние изпълняваме такъв проект и го считаме за успешен”, категоричен беше говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров.

“Големият проблем е, че фискалните устройства изобщо все още не са произведени, така че те няма как да бъдат произведени, внедрени и тествани и на 1 януари да влязат в действие – твърди Пепи Димитрова. – Това е много сложна техника, която ще влезе във взаимоотношение пряко с 3 или 4 други технологични устройства, които съществуват и в момента в самите машини, които отговарят за производството на напитките, за плащането с монети или банкноти, или с кредитни карти. Ако бъде добавена още една система, най-вероятно ще се появявят бъгове през първите месеци, така че на 1 януари голяма част от тези устройства ще останат неработещи.”

“Държавата залага нормативната база и именно затова в промените в Наредба № Н-18 се предвижда гратисен период, в който изискванията на този подзаконов нормативен акт да бъдат спазени. Във всички досегашни фази на дистанционното свързване на касовите апарати – още в началото на 2011 г. с бензиностанциите, след това фармацевтичния бизнес, после търговията на зърно, всички разговори започваха с апокалиптични прогнози за фалити, заваряне на бизнеси и оставяне на десетки хиляди безработни заради данъчните мерки. Истината е, че към днешна дата нито едно от тези очаквания не се случи. Точно обратното - за трите месеца от въвеждането на системата, данъчните власти отчитат ръст на облагаемата ДДС основа с 4,3 милиарда лева и осезаемо подобрение на данъчната дисциплина”, увери Бъчваров.

Според говорителя на НАП Росен Бъчваров, агенцията е поела инициатива да се срещне с представителите на Българската вендинг асоциация във връзка с промените. След множество срещи, НАП е отстъпила в условията на някои от предложените от агенцията промени в проектонаредбата за изменение и допълнение на Наредба № Н-18 в няколко области с цел облекчение на бизнеса. Прието е да няма фискални принтери и отчетите да са безхартиени. Така автоматите на самообслужване няма да издават касови бележки на купувачите, а ще визуализират на дисплеите си данни за покупката, поясни Росен Бъчваров. “Това е вид разрешение, което поевтинява значително фискализирането на една вендинг машина, защото отпада една сравнително скъпа компонента във фискалната система”, допълни говорителят на НАП.

Ивайло Иванов, член на БВА обаче твърди, че издаването на хартиени бележки така или иначе е невъзможно, защото няма как да се предви- ди кога точно ще свърши хартиената ролка, за да се подмени с нова.

Втората важна договореност, която са постигнали след обсъжданията между представителите на вендинг индустрията и приходната администрация е, че няма да се предвижда отпечатването на дневни, седмични и месечни отчети и тяхното залепване в книга за дневния отчет, както се случва при останалите търговци.

Информацията от отчетите обаче ще се записва в паметта на фискалната система и в контролните ленти на електронен носител. “Тези две по-специфични изисквания на свързването на фискалните устройства във вендинг автоматите със системата на НАП спрямо останалите пазарни субекти имат потенциала да облекчат административно вендинг бизнеса и да поевтинят самите устройства, за да не бъде упреквана държавата, че инвестицията във фискализирането ще бъде толкова голяма, че да доведе до фалит на сектора”, категоричен беше Бъчваров.

“Разбираме, че тази мярка е свързана с известна съпротива и недоволство, но не би могло да има двойнствен режим и един–единствен бизнес модел да остава извън регулаторните мерки, които важат за целия пазар”, посочи говорителят на НАП.

“Твърдо смятам, че проектът за промяна на Наредба №18, публикуван на сайта на Министерски съвет, който има срок до 26 юни за възражения и обжалване, е неприемлив и неприложим за нашата дейност. Прогнозите на бранша са за увеличение на цената на кафето от вендинг машините с 35 до 60%. Това е сериозно увеличение, защото в крайна сметка потребители на тази услуга и тези продукти са хората, които работят, които са активни, които нямат достатъчно много време, за да отидат на заведение и там да пият кафе, или които работят на по-отдалечени места – изтъкна Стойко Петков - председател на Българската вендинг асоциация - Изчислили сме, че ползвателите на услуга или продукт от вендинг машини са над 1 милион български граждани на ден. Това говори за увреждане на интересите на голяма част от българското население. По данни и информация от НАП на територията на България функционират 20-30 000 самопродаващи автомата.”

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас