Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Операционни системи
09 юли
2012
 
 

Linux има централна роля за откриването на Хигс бозона, твърди учен от CERN

6526 прочитания

Linux действително има широка употреба в CERNОперационната система Linux е помогнала на учените в Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) да проследят мистериозния Хигс бозон, твърди неназован, но добре информиран физик от организацията, представящ се като d3pd. „Не виждам нищо, свързано с CERN тук, затова искам да спомена как Linux (и по-точно Scientific Linux и Ubuntu) имаше ключова роля в откриването на новия бозон в CERN, заяви той в Reddit, с което привлече подкрепящи коментари и от други запознати хора.

Самоличността на човека, който стои зад публикацията, не може да бъде потвърдена, но дискусията под мнението му изглежда достоверна. Псевдонимът d3pd вероятно е свързан с D3PD – проект в CERN за разработката на аналитичния софтуер ROOT, създаден от физика от Fermilab Скот Снайдер.

Аз работя главно в сферата на физиката, не на компютрите, така че се съмнявам, че мога да споря много компетентно за Linux относно нещо като BSD“, признава източникът, като добавя, че е факт, че „Linux е операционната система, използвана в по-голямата част от анализите, допринесли за откритието, така че в този смисъл мисля, че е оправдано да твърдя, че Linux е играла жизнена роля за откритието“.

Използваме го всеки ден в своите анализи, заедно с хостовете за отворен код, като ROOT, и той играе голяма роля в работата на нашите мрежи от компютри (в грида и т. н. ), използвани за интензивната работа в изчисленията ни“, посочи d3pd.

По отношение на анализа на данни Windows можеше да се използва по принцип. Можехме да използваме и някакъв тип устройство, което манипулира символи от ленти на базата на прости таблици от правила. Linux се използва, защото е най-подходяща за целта“, по думите на d3pd.

Системите, за които представителят на CERN говори, са тези, които се използват за пресяване на огромните масиви от данни, генерирани от ускорителите в търсене на сигнали за нови частици.

Употребата на Linux в CERN наистина е установена от много време, както се подчертава и в сайта за Linux поддръжка в организацията.

Techworld.com

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас