Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
05 юли
2012
 
 

Тайван се тревожи, че нов патент на Apple ще атакува ултрабуците

Apple се сдоби с патент за клиновидния дизайн на своите устройства MacBook Air.

2394 прочитания

Тайванското правителство предупреди местните PC производители, че нов патент на Apple за нейния MacBook Air може да е ползва за съдебна разправа и блокиране на продажбите на новите модели ултрабуци.

През миналия месец Apple е получила щатски патент за външния дизайн на своите устройства MacBook Air. Ведомството по интелектуална собственост към тайванското Министерство на икономиката, предупреждава, че патентът може да създаде правни проблеми на ултрабуците, като се имат предвид, че тези лаптопи също разполагат с тънък и лек корпус, подобен на MacBook Air.

„Препоръчваме на PC производителите да бъдат внимателни", заяви Ксю Шухуа, отговарящ за връзките с обществеността в патентното ведомство.

Той отбеляза, че Apple вече е атакувала тайванския производител на смартфони HTC с няколко съдебни жалби, с които е успяла да забрани вноса на телефона на компанията в САЩ. Съдебните битки наскоро отложиха доставките на най-новите смартфони на HTC в страната, което е резултат от решението на щатската Международна комисия по търговия.

„Компаниите, които произвеждат ултрабуци, трябва да избягват патента на Apple, когато произвеждат своите продукти", каза Ксю. Ведомството планира да организира среща с тайванските PC компании, но все още не е решило кои компании да покани.

Сред тези компании са Acer и Asus, които продават модели на ултрабуци в САЩ.

Acer в свое официално съобщение каза, че „патентът на Apple за дизайн тип „отронена сълза" е различен от дизайна на ултрабука на Acer. Така че засега патентът няма да окаже влияние върху Acer." Asus не бе открита за коментар.

Предупреждението е най-новият ход на тайванската електронна индустрия да се опита да се предпази от патентни спорове. През миналата година голям научен институт в Тайван обяви, че е създадена „банка" от интелектуална собственост, чрез която се придобиват патенти в Тайван и от чужбина като средство за защита на производителите от бъдещи патентни съдебни искове.

Intel, която първа дефинира категорията „ултрабук", отказа коментар.

IDG News Service, Пекин 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас