Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Човешки ресурси
21 юни
2012
 
 

Техническата информация вече се предава чрез видео и кратки инструкции

Да имаш автор на техническа документация в екипа с инженери в никакъв случай не е ненужен разход, а важна инвестиция.

5587 прочитания

Основните иновации в областта на писането и комуникирането на техническа документация в България и по света са насочени към предаване на техническа информация чрез видео и чрез кратки инструкции, вградени в продукта и появяващи се само където и когато е необходимо. Семантичното навързване на тези на пръв поглед разпилени части от кратки инструкции в смислена цялостна структура с документация, която да се използва за справка при необходимост, е също иновация, която изисква комбиниране на високи технологии с усилията на интелигентни автори.

Ангел Лафчиев, мениджър „Технически комуникации” в SAP Labs България

Това заяви Ангел Лафчиев, мениджър „Технически комуникации” в SAP Labs България, по време на третата международна конференция Evolution of Technical Communications (ETC) 2012, която се проведе на 16 юни в София и бе организирана от VMware и SAP. Тази година събитието получи и международна подкрепа в лицето на най-голямата професионална организация за технически комуникатори в Европа – tekom.

Специалисти от SAP Labs Bulgaria, VMware, Infragistics и tekom споделиха своите знания и опит в разработката на техническа документация и иновативни подходи при предоставянето й на потребителите на конференцията ETC 2012.

Над 60 български автори на техническа документация, информационни архитекти и мениджъри на проекти имаха възможността да видят презентациите на водещи експерти в областта. Специалисти от SAP Labs Bulgaria, VMware, Infragistics и tekom споделиха своите знания и опит в разработката на техническа документация и иновативни подходи при предоставянето й на потребителите. Участниците научиха повече за европейските стандарти, глобалните тенденции и добрите практики в областта на техническото писане. Бяха представени и изцяло нови комуникационни подходи – като изграждане и управление на видео библиотеки, а също и изцяло нова парадигма за създаване и предоставяне на документация в облака.

Според Лафчиев, иновациите в писането и комуникирането на техническа документация са продиктувани от навлизането на

ново поколение в работната сила.

“Това е поколение от млади хора, за които е нормално да използват нов продукт или услуга без да провеждат продължително обучение или да четат дълги наръчници. В същото време технологиите и продуктите се променят – вече не е нужно да инсталирате и конфигурирате голяма част от продуктите, a именно т.нар. продукти или услуги „при поискване” (on demand).”, обясни той.

Според Уенди Шейфър, която работи в отдел „Технически публикации” на VМware, видеото е важно по няколко причини. “Първо, някои потребители предпочитат визуалната информация. Второ, видеото е един добър начин да накараш новите неща да изглеждат по-малко страшни. Потребителите обикновено не обичат промяната, а в същото време продуктите ни непрекъснато еволюират и се развиват, така че на нас ни се налага да убедим потребителите да приемат промяната. Когато се запознаят с нея чрез едно видео, те получават един лек увод в новия продукт и започват да се чувстват по-комфортно с идеята да се запознаят в детайли с него, отколкото ако им се налага сами да се гмурнат в дълбокото. На една от конференциите във VMware (VMworld) проведохме запитване за документацията сред наши клиенти и най-често повтарящата се тема в отговорите беше „искаме видео”. Потребителите искат видео, защото им харесва, защото се чувстват комфортно с него, а някои директно споделиха, че не обичат да четат”, обясни Шейфър.

Ваня Кирицова, мениджър “Технически комуникации” във VMware България.

Три са факторите, които диктуват новите тенденции в областта на техническите комуникации, категорична е Ваня Кирицова, мениджър “Технически комуникации” във VMware България.

Според нея, на първо място е цената. “Съвременните технологии предоставят възможност да се намали значително крайната цена за създаване и локализиране на документация”, посочи Кирицова.

На второ място тя поставя новото поколение потребители, което навлиза в бизнеса. “Родени в началото на 90-те, тези млади хора са израсли не само с персоналните компютри до себе си, а и с Интернет. Те са активни потребители на социалните медии. Начинът, по който търсят и потребяват информация е различен. Техните нужди и изисквания към съдържанието ще продължават да оформят новият облик на техническата документация, а това за нас означава по-малко текст, повече видео и графики, по-бърз цикъл на създаване и предоставяне на документация в цялото разнообразие от мобилни устройства, повече интеракция с крайните потребители, интеграция със социалните медии и т.н.”, твърди дамата-мениджър “Технически комуникации” във VMware България.

На трето място тя поставя облачните технологии. “Това е сфера, в която всички заедно “прохождаме” и откриваме какво работи и какво не. В последните години световната общественост на техническите комуникатори започна да говори за intelligent content (интелигентно съдържание). Терминът и дефиницията му са създадени от Ан Рокли, наричана от някои „майка” на стратегията за текстово съдържание, преди повече от 10 години. Текстовото съдържание може да се нарече интелигентно, когато е структурно богато (състои се от малки компоненти в добре организирани йерархии), семантично категоризирано (чрез мета данни), подлежи на автоматизирано откриване и извличане, може да се регонфигурира и адаптира спрямо различни платформи. Преди 10 години очевидно не сме били готови да възприемем тази концепция, но тя е актуална днес и единствената възможна стратегия за бъдещето на документацията в облака”, разкри Кирицова.

Тенденции в разработката на информация

Последните тенденции са гъвкавост и бърз генериран резултат, базиран на добре структурирано съдържание от един източник (DITA), е мнението на Свен Льойкерт, ръководител отдел „Управление на знанието” в SAP AG. По думите му, важно е да се отговори на очакванията на потребителите за полезна информация, адаптирана спрямо ползваните от тях приложения: услуги "до поискване", мобилни платформи (нови медии, напр. видео) и други; сътрудничество с развойните екипи в работата по оригиналния източник на съдържание, съкращаване на цикъла на разработка като в същото време се запази интеграцията на процеси като превод и редактиране.

“Нашата компания е на едно от челните места в разработката на информационни продукти, като нашите екипи в София участват активно в създаването и внедряването на тези иновативни походи”, посочи Льойкерт.
Според него, постоянните сливания и придобивания, които се случват в областта на софтуерната индустрия със сигурност представляват предизвикателство за техническите комуникатори при интегрирането на съдържание в рамките на многобройни и сложни продуктови портфолиа, докато паралелно с това цикълът за разработка става все по-кратък. “Затова е много важно да има солидна стратегия за документация по отношение на това как е структуриран източника на съдържание, как се осъществява повторната употреба на информация, как да се постигне ефективност на съдържанието, за да може да отговори на нуждите на потребителите при внедряването и използването на нашия софтуер. Техническото писане е съществена част от създаването на документация и с появата на нови тенденции в информационното развитие работата на автора на техническа документация също е необходимо да се развива към по-широк спектър в управлението и доставяне на информация”, обясни Льойкерт.

Ваня Кирицова е сред създателите на Общността на българските технически комуникатори (ОБТК). “За 3-годишното съществуване на общността, успяхме да обособим едно силно ядро от български автори на техническа комуникация, обединени около добрите практики, новите стандарти и тенденции в областта; от професионалисти с амбиция за развитие и повишаване на знанията и уменията. Тази година успяхме да привлечем и вниманието на организация от ранга на tekom - най-голямата професионална организация на техническите комуникатори в Европа, която участва на ЕТС 2012, и така отворихме малката локална общност на българските автори на техническа документация към голямата европейска общност. Радваме се и на подкрепа от страна на ръководството на VMware, с чието съдействие организираме различни инициативи в подкрепа и развитие на общността”, отбеляза Кирицова.

В момента ОБТК е в процес на реализация на модулно обучение за технически комуникации, което да предостави задълбочени знания за спецификата на писане на техническо съдържание. Пилотният му вариант ще бъде готов в края на 2012 година. За 2013 г. общността планира и конференцията Evolution of Technical Communications Conference. Дотогава основната задача на ОБТК ще бъде да поддържа нивото си чрез организирането на работни групи и дискусии на теми като документация за мобилни устройства, документация в облака, intelligent content и други.
Една от задачите на ОБТК бе

утвърждаването на професията автор на техническа документация в България.

“Дълъг път беше извървян през последните десетина години по отношение на това как се прави документация и кои екипи и роли участват в създаването й. Докато до преди няколко години луксът да имаш екип, фокусиран върху продуктовата информация, беше приоритет на големите фирми, в момента наблюдението ми е, че все повече фирми създават такива екипи и целенасочено назначават специалисти, които да се фокусират приоритетно върху това. На тези екипи обаче не трябва да се гледа като придатък на екипите от софтуерни специалисти, който предоставя услугата „писане на техническа документация”, а като централно и интегрирано звено, неделима част от създаването на софтуерният продукт”, коментира Ангел Лафчиев от SAP Labs България.

Ваня Кирицова от VMware допълни, че към днешна дата има критична маса за подкрепа на професионалното развитие на онези, които вече работят като автори на техническа документация в България – чрез предоставяне на платформа (ETC) за споделяне на опит и възможности за изява.

“Но сме в самото начало на един дълъг и очевидно труден път. Необходими са повече и по-добре планирани усилия за популяризирането на професията и утвърждаването й на пазара като роля, за която са необходими специални умения и знания, а не нещо, което всеки със задоволителни знания по английски може да прави”, разкри Кирицова.

За да получи професията признание в България, според Кирицова е необходимо разбирането за нея да достигне до 3 важни групи: академичната общност, която би могла да помогне в подготвянето на специалисти в България; студентите и учениците, които ще получат по-голям избор за влизане в сферата на ИТ индустрията; и не на последно място - софтуерният бизнес в България.

“В много компании се шири схващането, че документацията е маловажна и всеки би могъл да напише нещо, което да мине за документация. Това е абсолютно погрешно схващане. Документацията е част от софтуерния продукт и като такава трябва да съответства на определени световни стандарти. Тя е част и от цялостната комуникационна стратегия на компаниите. Един професионален автор на техническа документация може да създаде съдържание, което да обогати крайните потребители, да улесни работата им с продукта, да намали нуждата от поддръжка. В повечето случаи авторът на техническа документация е първият ползвател на новия продукт, пръв ще се сблъска с проблемите му и ще използва знанията и уменията си да разреши предварително тези проблемни области вместо потребителите. Да имаш автор на техническа документация в екипа с инженери в никакъв случай не е ненужен разход, а важна инвестиция”, заключи Кирицова.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас