Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Сървъри
20 юни
2012
 
 

HP сложи чип Intel Atom в нискоенергийния сървър Gemini

Платформата Gemini на HP има гъвкав дизайн, който може да ползва различи процесорни пакети за различни натоварвания.

5680 прочитания
Страница 1 от 2

Hewlett-Packard разкри във вторник нова нискоенергийна сървърна платформа, наречена „Gemini", като първата й реализация ще ползва бъдещия процесор Intel Atom с кодово име Centerton.

Сървърите Gemini ще бъдат предназначени за работни товари, които не се нуждаят от мощта на традиционния сървърен CPU като Intel Xeon и които работят по-ефективно, когато са разпределени между повече, но по-маломощни ядра, каза Пол Сантелер, генерален диркетор на бизнес поделение за хипермащабни изчисления в HP.

Hewlett-Packard разкри във вторник нова нискоенергийна сървърна платформа, наречена „Gemini

Тези натоварвания включват обслужване на уеб страници, анализи на големи данни, стартиране на разпределена кеш памет и сървърни хостинг среди, в които потребителите искат специализиран, а не виртуализиран хардуер. За някои от тези натоварвания системата Gemini ще ползьва по-малко от една десета от енергията и ще заема една десета от пространството, което заемат традиционните x86 сървъри, обясняват от HP.

Платформата Gemini няма да се ограничи само с процесорите Atom. HP предложи нови спецификации на платформата, но каза, че тя ще ползва процесорни „касети", които ще се поставят вътре и могат да поддържат различни типове процесори в зависимост от натоварването.

Бъдещите системи Gemini ще бъдат предложени с ARM базирани процесори в тези касети, каза Сантелер. Това може да означава чипове на Calxeda и Marvell, макар че от HP не казват още.

HP разработва нискоенергийни сървъри в рамките на проект, наречен Moonshot. През миналата година бяха обявени първите „плодове" на този проект – развойната платформа Redstone Server, която ползва чип на Calxeda.

Тогава HP каза, че системата Redstone ще бъде реализирана тази година при няколко големи потребители за тестване и изглежда, че първата комерсиална система по проекта Moonshot ще бъде базирана на Calxeda.

Сега обаче сякаш Redstone е само тестова постановка. Gemini предоставя на HP единична сървърна платформа, която може да ползва многобройни типове процесори, докато системата Redstone поддържа само чипове на Calxeda.

„С Gemini ние проектираме сървър и сървърна инфраструктура, която ще е подходяща за много години напред", каза Сантелер.

Първите сървъри Gemini се тестват от потребители в лабораториите на HP и ще бъдат пуснати в продажба до края на тази година. Междувременно HP заяви, че уебсайтът на проекта Moonshot работи върху система Gemini.

1 2
ЕТИКЕТИ:
HPCentertonAtomCalxeda
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас