Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ERP, CRM, BI
14 юни
2012
 
 

Най-масов в леката, тежката промишленост и транспорта е ERP, счетоводният и ТРЗ софтуер

4916 прочитания

Тихомир Иванов

ERP системите, софтуерните продукти за автоматизация на счетоводството и материалните запаси и решенията за автоматизиране на изчисленията на работната заплата са най-разпространените типове софтуер сред предприятията от транспорта, логистиката и леката и тежката промишленост. Това сочат данните от проучване, реализирано от Alfa Research през август-септември 2011 г., по поръчка на ICT Media и подкрепено от KPMG България. Резултатите бяха представени по време на уебинар на 13 юни, организиран от IDG.BG в онлайн канала discussions.idg.bg. Организационни партньори на дискусията бяха Съюзът по хранителна промишленост към ФНТС, Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ Фиш, Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България и Асоциация на млекопреработвателите в България. Уебинарът се осъществи с подкрепата на Team Vision България, Microsoft България и LRQA.

ERP системи използват почти 57% от всички 202 интервюирани малки, средни и големи компании от трите сектора.

Внедрените ERP решения, разработени от български доставчик, са най-много – общо 33,4% от всички респонденти ползват такива. Те са най-разпространени в леката промишленост, където 39 от 69 предприятия са избрали българското, докато същото важи за 34 от общо 67 фирми от тежката промишленост и 30 от 67 транспортни и логистични компании.

Собствени разработки пък работят в 15% от анкетираните. Това се наблюдава най-вече при фирмите от сферата на транспорта и логистиката – 17, но пък разликата с останалите два сектора не е голяма – на себе си са разчитали и 15 предприятия от леката и 13 от тежката промишленост.

С ERP системи от чуждестранни вендори пък разполагат 8,3% от респондентите, като най-честите клиенти на тези решения са компаниите от тежката промишленост – 15 на брой. В контраст едва 2 от анкетираните транспортни и логистични фирми имат международни ERP системи, а сред представителите на леката промишленост броят е 9.

Вторият най-разпространен софтуер – счетоводният – е инсталиран при 54% от анкетираните, а с продукти за автоматизиране на изчисленията на работната заплата разполагат 51 на сто.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас