Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Роботи
13 юни
2012
 
 

MIT осигури сътрудничество на роботи и хора в промишлеността

Учени създават алгоритъм, който помага на роботите да научат как да работят с хора.

5007 прочитания

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили алгоритъм, който според тях ще позволи на роботите да научават и да се адаптират към хората, така че скоро те ще могат да работят „рамо до рамо" във фабриките.

Традиционно роботите, работещи в заводи, са огромни, внушителни и отделени в метални клетки, тъй като местят тежки товари и изпълняват повтарящи се задачи.

Джули Ша, асистентка по аеронавтика и астронавтика в MIT и стипендиантка на Boeing, казва, че роботите могат да бъдат нещо повече в производствената верига. Време е роботите да работят по-тясно с хората, правейки работата на служителите по-безопасна и по-лесна.

Ша каза, че това важи с пълна сила за самолетостроенето.

Ако роботът може да предостави инструменти и материали, така че човек да не трябва да ходи и да взема части и да се връща до самолета, значително ще намалите „бездейното" време на работника", казва Ша, която ръководи групата за интерактивна роботика към Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект в MIT.

"Трудно е да се накарат роботите да извършват внимателно довършителните задачи, с които хората се справят добре. Но ако роботизираните помощници извършват дейности с невисока добавена стойност, това би повишило продуктивността на цялата фабрика", казва тя.

Един от проблемите пред съвместната работа на хора и роботи е това, че всеки човек работи различно, а роботите трябва да се адаптират към всеки работник.

За да се справи с този проблем, Ша и нейният научен екип в MIT са създали алгоритъм, който помага на роботите бързо да учат предпочитанията на всеки индивид за определена задача, да се адаптират съобразно тях, за да помогнат за изпълнение на задачата. Ако роботът може да се учи и настройва бързо, той може да се работи безпроблемно с един или друг работник.

Учените използват алгоритъма, за да обучават роботите да работят с хора, твърдят от MIT. Ша и нейният екип трябва да представят своите открития на конференцията по роботика в Сидни през юли т.г.

Учените ползват изчислителен модел под формата на дърво за решения. Всеки клон на дървото представлява избор, който механикът може да направи. Например дали механикът иска да сложи болт на мястото и да го завие или иска да сложи няколко болта на място първо и след това да ги завие.

Роботът е проектиран да се учи докато работи, попивайки от личните предпочитания на механика.

На симпозиум по роботика в Кеймбридж през миналата есен икономист от MIT каза, че роботите и компютрите скоро ще заменят хората в много дейности от средно ниво. Той добави, че ще бъдат заменени достатъчно подобни работи, за да преобразуват икономиката.

Най-сетне виждаме, че нашите цифрови помощниците не само ни настигат, но и в някои случаи ни изпреварват, каза Андрю МакАфий, икономист от MIT и съавтор на книгата „Бунтът срещу машината", на панелна дискусия през октомври 2011 г.

В разработката на Ша роботите са проектирани да работят в един „оркестър" с хората, поемайки повтарящите се и по-опасни задачи.

Computerworld, САЩ 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас