Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Безжични
12 юни
2012
 
 

Малките клетки и WiFi ще пренасят 60% от мобилния трафик през 2016 г.

Ръстът на трафика от мобилни данни стимулира разтоварването му през WiFi и малки клетки.

4530 прочитания

Малките клетки и WiFi системите ще пренасят почти 60% от целия мобилен трафик през следващите 5 г., показва нов доклад на Juniper Research.

Настъплението на технологиите за 3G и 4G мрежи заедно с проникването на смартфоните и другите свързани устройства като таблети, игрови конзоли и лаптопи води до нарастване на мобилния трафик до безпрецедентни нива и все повече надхвърля мрежовия капацитет.

Докладът, озаглавен „Mobile Data Offload & Onload: WiFi & Small Cell Strategies 2012-2016", посочва, че малките клетки са били разработени първоначално за подобряване на мрежовото покритие, но доставчиците на мобилни услуги все по-често ги ползват за разтоварване на данните от тези свръхнатоватени клетъчни мрежи.

Разтоварвайки трафика от мобилни данни в наличните допълващи мрежи като безжични локални мрежи (WiFi) или малки клетки (нискоенергийни възли за радиодостъп), операторите могат да оптимизират наличните мрежови ресурси и да намалят претоварването на услугите.

Освен това авторът на доклада Нитин Бас посочва, че разработката на интегрирани клетки предлага допълнителни предимства на мрежовите оператори освен подобрението на покритието и по-голямата надеждност на услугите.

„Чрез WiFi интегрирана в малките клетки услугите за данни могат да бъдат разширени и към не-клетъчни устройства като камери и таблети само с WiFi свързаност, предлагайки на операторите възможност да развият нови източници на приходи", добавя той.

Все пак докато мрежовите оператори се опитват да разтоварят данни от мобилните устройства към фиксираната мрежа, потребителите все повече „зареждат" данни от своите фиксирани устройства в мобилната мрежа. Например потребител може да е свързал своята игрова конзола към интернет през USB 3G модем.

Това означава, че докато разтоварване на данните облекчава донякъде задръстванията в мрежата на оператора, то самото разтоварване може да бъде компенсирано от фиксирана-към-мобилна миграция на данни. Juniper Research очаква, че общият обем данни в клетъчните мрежи ще достигне 7,562 PB на година през 2016 г.

Британският телеком регулатор Ofcom посочи, че през миналата година малки клетки като femto клетки и микро клетки би трябвало да са вградени в 4G мрежите, ако мобилните оператори искат да се справят с масираното търсене на данни.

Представители на операторите и телеком производителите на изложението CTIA Wireless в началото на тази година предупредиха, че настройването на подобни радиоклетки и реализирането на обещания ефект ще бъде доста по-трудна задача от обикновената покупка на оборудване и откриването на точки, в които има нужда от повече капацитет.

Стандартизирането все още е в работен стадий, така че може да има и скрити разходи зад относително ниските цени на малките клетки, добавят от телекомите.


Techworld.com 

ЕТИКЕТИ:
femtoWiFiтелеком
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас