Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
31 май
2012
 
 

Между 18 и 20% са потенциалните потребители на ШЛ достъп в слабонаселените райони

4464 прочитания

Стефан Станчев

В 19-те региона средно между 18 и 20% от общото население са потенциалните потребители на широколентов Интернет достъп. Потенциалните потребители в същите региони сред публичните и общински институции са между 26 и 30%, процентът образователни заведения, които нямат Интернет, е между 19 и 20%. Това разкри Васил Грънчаров, директор на дирекция „Информационни и комуникационни системи" в Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ИА ЕСМИС) към МТИТС, по време на уебинар, посветен на разгръщането на широколентовия достъп в слабонаселените райони у нас. 

Виртуалното събитие бе организирано от ICT Media със съдействието на Министерството на транспорта, ИТ и съобщенията. Уебинарът се осъществи с подкрепата на Ericsson Telecommunications Bulgaria, а организационен партньор на инициативата беше ИКТ Клъстер.“Инвестициите в тази инфраструктура трябва да бъдат с поглед напред, а самата инфраструктура може да бъде споделена от много участници на пазара – коментира Иван Димитров, експерт в отдел "Широколентови и конвергентни мрежи" в Ericsson Telecommunications Bulgaria.

В тази връзка мрежата, която ще бъде изградена в тези райони, не включва само последната миля, но включва т. нар. backhaul и агрегирани мрежи. Тази инфраструктура може да бъде използвана и за предоставяне на безжични технологии в последната миля. Ние в Ericsson нямаме предпочитания към дадена технология за последна миля. Друг аспект са услугите, които ще се предоставят върху тази инфраструктура и дали потребителите могат да се възползват от тези услуги.

”По думите на Васил Грънчаров, оптичните линии от типа FTTx представляват значителен процент от всички фиксирани линии в страната, което е добра предпоставка за по-нататъшното изграждане на мрежите. “Засилва се общественият интерес към Интернет технологиите, провокиран от редица национални проекти, а освен това е облекчено регулирането на преносната среда в частта ШЛ достъп. От друга страна,  сравнително ниска е покупателната способност на населението в тези региони, което води до ниски инвестиции в краткосрочен план”, каза още Грънчаров. 

Той разкри, че проектът на актуализираната национална стратегия в основната си част е минал като съгласуване през министерства и ведомства (с изключение на Министерството на регионалното развитие). Предстои внасянето му в Министерски съвет и превеждането му в нормативна сила.“Какво се предвижда в проекта? След сключването на договора и подготовката на документите ще бъде проведена процедура по ЗОП за избор на изпълнител с три лота: за изграждане на оптични магистрали в Северна България, в Южна България и за активно оборудване.

Когато приключи изграждането на инфраструктурата, се предвижда да се проведе процедура за избор на оператор – един за Южна и един за Северна България. Компаниите ще имат възможност да участват в изграждането и впоследствие – в оперирането с тези мрежи”, разкри още Васил Грънчаров.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас