Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Малък и среден бизнес
27 апр
2012
 
 

Магистратурата по предприемачество и финанси - с инвестиционен партньор и виртуален обмен

В близките 5 г. ще бъдат инвестирани 300 млн. лв. в иновационния хъб София Тек.

6062 прочитания

Инвестиционен партньор на Магистърската програма по предприемачество и финанси за учебната 2012/2013 г. е LAUNCHub (Launch Hub) – мениджър на фонд от 9 млн. евро за рискови инвестиции в стартиращи компании по европейския инвестиционен фонд JEREMIE. “Освен с европейски пари, LAUNCHub свързва студентите с международни организации в областта на предприемачеството като SeedCamp, WebFWD, DreamIt Ventures”, съобщи Цветелина Тенева, мениджър на Института за предприемачи на Сиско в България.

Друга новост е, че Университетът Corvinus, Будапеща участва във виртуален обмен на студенти в Магистърската програма по предприемачество и финанси за учебната 2012/2013 г. Цветелина Тенева обясни, че всички фази на обмена ще се базират на виртуалната класна стая на Института за предприемачи на Cisco Systems България.

Светлан Станоев, Цветелина Тенева, Евгени Ангелов и Детелина Смилкова

Магистърската програма по предприемачество и финанси е съвместен проект на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Института за предприемачи на Сиско в България. Обучението е по-скоро бутиково и залага изключително много на индивидуалния подход и на практическите казуси. Именно затова, в една учебна група не може да има повече от 25 студенти, обясниха от института. Цената на програмата е 3000 евро, като обучението на студентите с икономическо образование преминава през два семестъра, а за не-икономистите е предвиден и подготвителен семестър, който може да се изкара онлайн и има за цел учащите да усвоят основните икономически познания, необходими в курса. Предоставят се и стипендии. Обучителният план по магистърската програма е изготвен в партньорство със Stanford University и Cornell University на Института за предприемачи на Сиско.

В първия магистърски курс, чийто първи семестър вече изтече, се обучават 17 души, като мнозинството от тях са хора с голям професионален опит. По-малка е групата на хората с наскоро стартиран собствен бизнес и най-скромен е делът на наскоро дипломиралите се с амбиции за развиване на свой бизнес. Най-високо обучаемите в програмата оценяват цялостният подход, изтъкна Светлан Станоев - мениджър на Института за предприемачи на Сиско в България. Висок интерес до момента са проявили към предметите стартиране на бизнес, развиване на бизнес, бизнес моделиране, предприемачество в голямо предприятие и др. Участниците се убеждават, че без познания в областта на финансите, не може да се управлява фирма, посочи Станоев.

Според ректора на ВУЗФ доц. Д-р Григорий Вазов, магистратурата по предприемачество и финанси има няколко основни цели. Първата е да промени начина на мислене у учащите, като ги подтикне да бъдат проактивни и да възприемат предприемаческата нагласа и култура. Втората е да ги научи да усвояват, а не както е типично по български да присвояват. Голям проблем според доц. Вазов са ограничаващите държавни образователни изисквания, които са в противоречие с очакванията на бизнеса и на студентите и които налагат 70% от учебния материал в университетите да се изнася от хабилитирани преподаватели. Ясно е, че университетските преподаватели нямат практически познания и понятие от предприемачество, освен на теория, а представителите на частния сектор, които са реалните практици, нямат право да преподават.

Фондът LAUNCHub ще управлява 9 млн. евро за дялово инвестиране в стартиращи компании в България и региона по финансовия инструмент "Enterpreneurship Acceleration and Seed" на инициативата JEREMIE. В конкретен план, техният принос към образователната програма включва:

  • Насоки на инвестиционните експерти от екипа на LAUNCHub за развитие на съдържанието на програмата - основната цел е повишаване на нейния капацитет да подготвя предприемачи и проекти, способни да привличат рисково финансиране.

  • Участие от тяхна страна на екипа на LAUNCHub като лектори в програмата;

  • Създаване на платформа за международен нетуъркинг и обмен на ноу-хау чрез дейността на LAUNCHub извън България и контактите на фонда с редица международни организации, сред които Seedcamp – най-голямата организация в Европа, която предоставя микро-финансиране и менторинг на стартиращи компании, WebFWD – програма за отворени иновации на Mozilla Foundation; и DreamIt Ventures – компания за рискови инвестиции, инкубиране и менторинг на стартиращи бизнес проекти.

Виртуалният обмен между Магистърската програма по предприемачество и финанси и студенти от програма “Стратегически и организационни модели в практиката” на водещия унгарски университет Corvinus University. ще се проведе с помощта на “виртуална класна стая”, базирана на технологии на Cisco Systems. Обменът ще бъде на три фази:

Фаза 1: Обмен на знания - Студенти от двете страни ще участват в обучителни сесии на другата страна по общи и различни дисциплини чрез виртуалната стая за обучение, базирана на софтуерната платформа Webex на Cisco Systems.

Фаза 2: Обмен на пазарни възможности - Анализ и представяне на пазарни възможности в двете държави – потенциал за търсене и предлагане на двата пазара с цел идентифициране на бизнес възможности.

Фаза 3: Съвместен бизнес казус - Въз основа на предходните фази, разработка на съвместни бизнес казуси за стартиране на начинания или развиване на съществуващи такива в посока международен бизнес между двете страни.

„Предприемачеството е най-същественият фактор в бъдещия ни икономически растеж и колкото повече програми, инициативи, хора, институции и организации са въвлечени в тази тема, толкова по-добре за всички нас. От нулева позиция, в момента имаме повече инструменти и начини на финансиране, отколкото са наличните идеи. Именно образователният елемент трябва да свърже идеите с финансирането.

В рамките на инициативата JEREMIE създадохме два seed фонда за стартиращи компании, при които финансирането ще бъде от 30 хиляди до 400 хиляди лева на идея в различни стадии на финансиране“, заяви Евгени Ангелов, съветник за инвестициите и икономиката на Президента на Република България.

Неотдавна бе оповестено, че Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) избра Eleven и LAUNCHub да управляват последните два фонда по Инициативата „Съвместни европейски ресурси за микро- и средни предприятия” (JEREMIE) - финансовия инструмент за подкрепа на предприемачеството (Acceleration Fund) и този за предоставяне на първоначално финансиране (Seed Fund). Фондовете се финансират с 21 млн. евро по линия на JEREMIE в рамките на ОП „Конкурентоспособност“, чрез Европейския фонд за регионално развитие със съфинансиране от 15% от държавния бюджет.

„По JEREMIE стартира и фонд за рискови капитали (Venture Capital Fund), който е за малко по-големи компании, с до 1,5 млн. лева финансиране, с общ бюджет от 30 млн. евро. Съвсем скоро ще започнат и процедурите по набиране на проекти. Така елементите на цялата предприемаческа екосистема ще бъдат осигурени", обясни Ангелов.

Третата инициатива, в която се надяваме и Института за предприемачи на Сиско в България, и ВУЗФ да бъдат въвлечени, е амбициозният проект за създаване на иновационния хъб София Тек, в който ще бъдат инвестирани около 300 млн. лева в близките 5-6 години. Той ще събере най-доброто от университетите, институтите на БАН, бизнеса, и ще осигури форум за идеи и сътрудничество. За хъба е осигурен терен срещу спортна зала Арена Армеец на 4-и км, съобщи Евгени Ангелов.

Вицепрезидентът на ВУЗФ Детелина Смилкова съобщи, че според проучване на Global Entrepreneurship Monitor, 400 милиона предприемачи са започнали бизнес през 2011. Забележителното е, че 40% от тях са на възраст до 35 години. Ръстът на новите бизнес начинания в Европа е 22%, а в САЩ – 60%.

В разрез с тези данни, Смилкова изтъкна, че климатът за предприемачество в България през 2011 г. се нарежда на 46 място в света, според индекса на Легатум за Просперитет. Оставяме зад гърба си държави като Русия, Румъния, Турция. В същото време, според данни на НСИ реализираме спад от 33% на новите фирми.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас