Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Софтуер
19 апр
2012
 
 

Informatica: По-висока стойност на данните и намалени разходи за обработка

Всеобхватна, универсална, отворена и икономична платформа осигуряват решенията на Informatica, заявиха от официалния дистрибутор на компанията Global Consulting.

4514 прочитания

Владимир Владков

Подобрена бизнес стойност на данните и намалени разходи за анализ и съхранение на данните предлагат решенията на Informatica, като по този начин подобрява един от най-важните активи на компаниите – техните данни. „Фокусът вече не е върху технологиите, а върху обработката на данните. Много компании имат ERP система, но начинът, по който се ползват данните, отличава една компания от друга, обясни Ханс Дил, маркетинг директор на Informatica за регион ЕМЕА, по време на конференция в София, организирана от оторизирания дистрибутор на Informatica за България Глобал Консултинг.

Всеобхватна, универсална, отворена и икономична платформа осигуряват решенията на Informatica, заяви Димитър Джендов, управител на Global Consulting, официален дистрибутор на Informatica.

„Решенията на Informatica подобряват ефективността на използване на данните, помагат на компаниите да отговорят на регулаторните изисквания, както и на способността им за бързо осъществяване на сливания и придобивания", добави Дил.

Решенията на компанията са внедрени в над 4600 големи корпорации по света, а приходите й растат непрекъснато, достигайки $784 млн. за 2011 г. Средногодишният ръст за последните 6 г. е 20%, което се дължи и на съвместната работа с над 400 партньори в целия свят, включително с Глобал Консултинг в България, каза още Дил.

У нас продуктите на Informatica са внедрени в НАП, НЕК (Енергийния системен оператор), Пощенска банка и Банка ДСК, както и във Vivacom, добави Димитър Джендов, управител на Глобал Консултинг. Тези решения предоставят всеобхватна, универсална, отворена и икономична платформа, добави той.

Цветанка Кирилова, и.д. директор на дирекция „Електронно управление" в МТИТС, обяви, че държавата готви нов нормативен документ в тази област, тъй като многократната употреба на данни е важно не само за бизнеса, а и за държавната администрация. „На уеб страницата на МТИТС е публикуван за обществено обсъждане проект на „Наредба за условията и реда за опазването, съхраняването, достъпа и използването на ценни електронни документи в държавните архиви". Зад това дълго заглавие се крие нуждата от защита на електронни документи, които в бъдеще ще циркулират между държавните институции. „Дългосрочното опазване и съхраняване на ценни е-документи се осъществява чрез осигуряване на технологична база; хранилища с подходящи условия, с възможност за съхраняване най-малко на 2 различни географски места и на най-малко 2 вида носители", каза Кирилова. - Освен това трябва да бъдат създадени условия, гарантиращи информационна сигурност, постоянна хардуерна и софтуерна поддръжка и квалифицирани служители, както и разработване и внедряване на специализирана софтуерна система с цел поддържане, обработка и възпроизвеждане на приети и/или създадени ценни електронни документи без загуба на данни", добави тя. Според нея, тези „тежки условия" към институции, които съхранят данни, трябва да бъдат изпълнени от организациите, и те се нуждаят от решения, покриващи тези изисквания, а системите на Informatica вече са внедрени успешно в редица сфери.

Решенията на Informatica дават възможност за интеграция, анализ и валидиране на данни, каза Джендов. Те са предназначени за извличане на данни от различни източници, например от бази данни, структурирани и неструктурирани файлове, след което тези данни се трансформират в друг подходящ формат и се зареждат в различни обекти (структурирани бази данни и неструктурирани). Други решения на компанията правят анализ на данните по зададени от потребителя критерии, а освен това осъществяват валидиране – т.е. почистват данните спрямо определени критерии за качество.

Решенията на Informatica включват набор от продукти ILM (управление на жизнения цикъл на информацията). Нова насока е системата Ultra Messeging, която осигурява бърз пренос на данните в облачна среда. „Днес потребителите все повече изнасят услуги навън, към облачни услуги, а това прави интегриране на данните от вътрешни ERP и CRM системи с тези от системи, които се намират в облака, още по-трудна задача, каза Дил. - Освен това всички компании обменят данни с външни партньори, било то е-фактури чрез EDI, било pdf или doc файлове. Системата на Informatica изтегля данни от тези документи и ги преобразува във формат, удобен за ползване от корпоративните системи."

Компанията предлага и решения за мултианализ на данни от социални мрежи, като осигурява следене за чувствителна информация.

„Областите на интеграция на данните се разширява драстично през последните години", каза той. Според Дил в момента в ИТ индустрията протичат 3 важни тенденции. „В миналото всички данни и процеси бяха в рамките на вътрешни корпоративни системи зад защитната стена, а сега много от обработката и данни са изнесени навън, в облака. Второ, от работа с транзакционни данни се преминава към интеракционни данни, нужен е мултианализ. Новoст е способността да се анализират структурирани и неструктурани данни от социални мрежи като Linkedin и Facebook, като от тях бъде извлечена полезна за компанията информция. Трето, променя се и начинът на ползване на тези данни – от настолни компютри към мобилните устройства като таблети и смартфони."

Данните са основен актив за компаниите днес, каза още Дил. Той представи формула, според която възвръщането на данните е равно на бизнес стойността им, разделена на разходите за техния анализ и съхранение. В редица компании решенията на Informatica подобряват стойността на данните чрез навременното им предоставяне, например в Merill Lynch, където системата подобрява с 30% ефективността на над 15 000 висококвалифицирани консултанти. В други организации като Deutsche Bank например решенията на Informatica осигуряват намаляване на разходите, като внедреното унифицирано централизирано управление на данните от различни системи и бази данни пести на немската банка близо $11 млн. годишно.

И двата ефекта са постигнати при клиенти на Informatica като Astra Zeneka, която е успяла да намали времето за пускане на ново лекарство на пазара. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас