Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Аутсорсинг
17 апр
2012
 
 

Gartner: Световните продажби на чипове през 2011 г. достигнаха $5,4 млрд.

Qualcomm завоюва нови пазарни позиции, увеличавайки продажбите си с почти 39 на сто.

3695 прочитания

Световните приходи от продажбата на полупроводникови продукти са нараснали с 1,8% през 2011 до $306,8 млрд., или с $5,4 млрд. повече от 2010 г., показват данните на Gartner.

Ръстът е движен основно от пазара на микропроцесори, който е скочил с 14,2% на годишна база, възползвайки се от високите средни продажни цени на тези чипове, казват анализаторите от Gartner. Увеличението на заявките е стимулирано на свой ред от продажбите на PC-та и сървъри, като PC пазарът се възползва от засилената интеграция на графичните функции. Това осигури възстановяване на пазара през 2011 г. в сравнение със слабата 2010 г.

Intel доминира на пазара на чипове за 20-та поредна година с приходи от $50,7 млрд., или с 20,7 на сто повече. Компанията има пазарен дял от 16,5%, който е най-високият постиган от нея досега, твърдят от Gartner.

Второто място е окупирано от Samsung Electronics с ръст на приходите от 1% и пазарен дял 8,9 на сто. Третият най-голям производител на полупроводникови изделия, Toshiba, разполага с пазарен дял 3,8%, макар че приходите й се свиха с 4,8%. Постъпленията на Samsung за 2011 г. са $27,4 млрд., а на Toshiba - $11,8 млрд., добавят от Gartner. Samsung бе засегната от слабия пазар на DRAM памети, което е основната причина да не успее да намали разликат до Intel, отбелязват анализаторите.

Приходите на Qualcomm, която се намира на 6-о място в списъка, са скочили с 38,8% до почти $10 млрд. за миналата година, показват данните на Gartner. Производителя постигна пазарен дял от 3,3%. Анализаторите казват, че това се дължи основно на бързорастящия пазар на смартфони.

Постъпленията на Qualcomm за 2011 г. включват приходи от 3 тримесечия на Atheros, производител на чипове, който бе придобит за $3,1 млрд. през първата половина на 2011.

Broadcom е друга компания, която заслужава специално внимание, твърдят анализаторите. Производителят на чипове излезе на 10-о място в списъка, като ръст й е над средния за пазара благодарение на продажбите на нейното поделение за мобилни и безжични изделия, което отбеляза двуцифрен ръст. Приходите на компанията нараснаха с 8,4% до $7,2 млрд. през 2011 г., като й осигуриха 2,3% пазарен дял.

Приходите на водещите 25 доставчика на полупроводникови изделия са нараснали с 3,1%, основно заради наситената с придобивания и сливания 2011 г. 

IDG News Service, Амстердам

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас