Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Роботи
15 апр
2012
 
 

10-те най-влиятелни робота в историята (част 2)

8259 прочитания

В първата част на статията за 10-те робота, които са оказали най-голямо влияние върху развитието на роботиката, ви представихме "Гълъбът" на гръцкия философ Архит от Тарент, роботът на Леонардо, "Патицата" на Жак де Вокансон, лодката с дистанционно управление на Никола Тесла  и индустриалния робот Унимейт. Ето още 5 впечатляващи постижения:

1966: Роботът Shakey

Роботът Shakey на SRI International бе един от първите наистина успешни роботи с изкуствен интелект. Той бе способен да разбира собствените си действия и ако дадете на Shakey задача за вършене, той може да анализира как да я свърши сам за разлика от повечето други роботи по неговото време, които се нуждаят от специфични инструкции.

Shakey демонстрира способностите си да мисли и след това да реагира чрез самонаправляването си из стаи и коридори, включване и изключване на осветление, отваряне и затваряне на врати, местене на определени обекти. Той е „щастливо пенсиониран“ в Музея по история на компютрите в Маунтин Вю, Калифорния.

1989: Genghis

Питали ли сте се кой е първият робот, който е ходел прилично? Проверете Genghis. Този 6-краков автономен бот на Mobile Robots Group към Лабораторията на Масачузетския технологичен институт (MIT Labs) бе познат не само заради способността си да ходи, но и заради бързото и евтино производство на машината. За да работи, той се нуждае от 4 микропроцесора, 22 сензора и 12 сервомотора.

Начинът, по който той ходи на шестте си крака, води до въвеждане на термина „Genghis Gait“. Ето и видео от начина му на ходене:

1997: Марсианските Pathfinder и Sojourner на НАСА

НАСА, разбира се, има свой голям дял от невероятните роботи, но сред най-изпъкващите е марсианската мисия Pathfinder и всъдеходът в нея Sojourner.

Основната му задача бе да демонстрира тип технология, изисквана изпращане на ефикасен робот с неограничен обхват на действие на Марс, но по относително ценово ефективен начин. Pathfinder успя да навлезе в атмосферата на Марс с парашут и въздушни възглавници за защита, а Sojourner изпрати до Земята голямо количество полезни данни за Червената планета за по-нататъшна обработка.

Нещо повече, двете машини надживяха проектния им срок на живот - Pathfinder – три пъти, а Sojourner почти 12 пъти! Вижте копие на Sojourner в истински размер, за да разберете колко малък бе той.

Kопие на Sojourner в истински размер. Снимка: НАСА

1998: Lego Mindstorms

Не би имало GeekTech състезание без малко Lego. Комплектите Mindstorms (серия от конструктори Lego, съдържащи програмируем софтуер и хардуер), бяха един от най-евтините и лесни начини за всеки да си направи свой собствен робот. Комплектите Mindstorms са вдъхновени от книгата на Сеймур Пейпърт „Промяна в мисленето: Деца, компютри и могъщи идеи“, в която математикът препоръчва проста теория за научване чрез правене.

ASIMO прави презентация

2000: ASIMO

През 1986 г. Honda обяви, че се е захванала с проект за създаване на човекоподобен робот, способен да съжителства с хора, като превъзхожда техните способности в полза на обществото.

Няколко прототипа по-късно Honda обяви ASIMO, една от най-впечатляващите машини в роботиката. Той може да подражава точно на различни човешки походки на повечето повърхности, да ползва ръцете си, да говори и да слуша, да вижда и да разпознава хора и обекти. Разбира се, ASIMO се нуждае от още усъвършенстване, преди да надмине човешките способности, но Honda вече има редица идеи за бъдещите си конструкции.

ASIMO прави презентация. Снимка: Honda

ASIMO на посещение в Южна Африка. Снимка: Honda

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас