Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
13 мар
2012
 
 

Yahoo съди Facebook за 10 патента

„Боледуващият" доставчик на търсещи услуги е завел съдебен иск срещу Facebook.

4471 прочитания

Yahoo обвинява Facebook в копиране на редица технологии, която закъсалата търсачка е изобретила, за което е завела съдебен иск срещу лидера в социалните медии за нарушаване на 10 патента.

„Цялостният модел за социална мрежа на Facebook, който позволява на потребителите да създават профили, чрез които да се свързват, наред с други неща, с хора и фирми, е базиран на патентована технология за социални мрежи на Yahoo," пише Yahoo в жалбата си, заведена в понеделник в Районния съд на Северния съдебен окръг на Калифорния.

Yahoo обвинява Facebook за нарушаване на патенти, покриващи технологии, свързани с рекламиране, опазване на личните данни, персонализация на сайта, социални комуникации и интегрирани комуникации в социални мрежи.

Делото описва няколко функции на Facebook, които според Yahoo ползват нейни технологии. Facebook News Feed, основният метод да виждате дейността на приятелите си, нарушава патенти на Yahoo за къстомизиране. Начинът, по който Facebook управлява запазването на личните данни, нарушават патенти на Yahoo в същата област, пише още в жалбата.

Форматът на много реклами като Facebook Premium Video Comment Ads, е базиран на изобретения на Yahoo. Начинът, по който Facebook показва и нарежда рекламите и се бори с измамите, ползвайки модела „плащане на всяко кликване", също нарушава патенти на Yahoo.

Yahoo не казва дали е предложила лицензиране на тези технологии на Facebook, но някои публикации от миналия месец предположиха, че Yahoo е заплашила сайта за социални мрежи със съдебни мерки, ако не сключат сделка.

В свое изявление от понеделник, 12 март, Facebook обяви, че е изненадана от този ход.

„Ние сме разочаровани от това, че Yahoo, дългогодишен бизнес партньор на Facebook и компания, която се възползва значително от асоцииране си с Facebook, е решила да се обърне към съда. Още веднъж повтаряме, че научваме за решението на Yahoo едновременно с медиите. Ние ще се защитаваме срещу тези будещи недоумение действия", пише още в съобщението.

Вероятно не е съвпадение, че Yahoo завежда жалбата точно сега, преди Facebook да пусне акциите си на борсата. „Мисля, че времевият период съвпада с процеса за IPO и те се опитват да ползват този процес като средство за натиск за постигане на извънсъдебно споразумение, а не за водене на дълъг процес", каза Грег Стерлинг, анализатор от Sterling Market Intelligence.

Стратегията е подобна на решението на Yahoo да съди Google точно преди компанията да попълни заявката за излизане на борсата. Yahoo съдеше Google за нарушаване на патенти, контролирани от поделението на Yahoo Overture. Свидетели на този процес смятаха, че Google е уредила този спор, така че да не бъде въвлечена в каквито и да било потенциални и скъпоструващи съдебни битки, когато пуска акциите си на борсата.

В делото срещу Facebook Yahoo твърди, че няма да се задоволи само с плащане на възнаграждения като част от приходите на обвинената компания.

„На Yahoo са причинени такива щети от употребата на нейни патентовани технологии от Facebook, че те не могат да бъдат компенсирани само от плащане на такси, пишат адвокатите на Yahoo. - Употребата на патентовани технологии на Yahoo от Facebook е повишило приходите на Facebook и нейният пазарен дял, тъй като не е трябвало да покрива разходи или време, нужно за разработването на технологиите."

И макар че на пръв поглед това дело бележи промяна в стратегията на Yahoo, това едва ли е точно така, казва Стерлинг.

„Тенденцията е, че това е знак на примирение от страна на Yahoo, който показва, че вече не могат да се конкурират и се стремят да вземат пари сега чрез патентни процеси, тъй като не могат да генерират приходи от реклама", казва той.

Все пак според него, Yahoo се възползва от възможността, която му дава излизането на Facebook на борсата, за да си подсигури потенциални кешови постъпления.

IDG News Service, Сиатъл 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас