Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет
13 мар
2012
 
 

Германия иска търсачките и агрегаторите да плащат на издателите

Противниците на законопроекта обаче твърдят, че не е правилно да се наказват компании, които помагат на потребители да намират съдържание.

4942 прочитания

Управляващата в Германия коалиция се е съгласила да започне работа по законопроект, които ще изисква от Google и други търсещи машини, както и от агрегаторите на съдържание да плащат на издатели и журналисти за репродуцирането дори на кратки извадки от статии.

Германското министерство на правосъдието е било поканено в писането на новия закон за авторското право, твърди говорителката на парламентарната група на ХДС (Християн-демократичен съюз).

Google бе изправена пред подобни предизвикателства във Франция и Белгия, където бе атакувана от новинарски организации. През 2007 г. тя се съгласи да лицензира съдържание от френската новинарска агенция France Presse, което да ползва в Google News, а през миналата година загуби в съда дело, заведено от асоциацията на белгийските издатели на вестници.

В последния случай интернет гигантът получи нареждане да премахне цялото съдържание, създадено от вестниците, от своите уеб сайтове.

Проектът на германския закон може да бъде публикуван най-рано през април, но законът едва ли влезе в сила пред началото на 2013 г., добави говорителката на ХДС.

Този ход бе приветстван от Федералната асоциация на германските издатели на вестници (BDZV). „Това бе наша идея, така че сме доволни, че се случва", каза Аня Паскуай, прес секретар на BDZV.

Google прави много прави благодарение на съдържанието, създадено от членовете на BDZV, така че асоциацията би желала да получи малък процент от тези приходи, добави Пакуай.

Законът ще снабди издателите и с мощно оръжие, когато те трябва да предприемат действия срещу сайтове, които злоупотребяват с тяхното съдържание, какъвто сериозен проблем има в момента, твърди Паскуай.

Срещу австрийски агрегатор например бе заведено дело от немския всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung заради публикуването на цели статии. Съдът обаче искаше подробности за всяка статия, чийто права е нарушил сайтът, което затрудни изключително много съдебния процес.

Не всички обаче са убедени, че принуждаването на компании като Google да плащат, е добра идея. Това е глупава политика, смята Джо МакНейми, координатор в адвокатския отдел на Европейското бюро по цифрови права EDRi. Причината издателите да слагат своето съдържание в Интернет е, че така хората могат да имат достъп до него, а наказването на компании, помагащи на хората да открият съдържанието, е просто абсурд, заяви той.

Ако неспособността на издателите да се развият в цифрова среда води до политики, които им позволяват да не се развиват, това ще се отрази негативно на самите тях, твърди МакНейми.

Европейският закон за авторското право вече е достатъчно сложен и объркан. Това е една от причините да е толкова трудно да се пуснат законни услуги за съдържание в Европа. Добавянето на нов слой бюрокрация и законови пречки ще влоши още повече ситуацията, смята той.

Google не отговори на искането ни за коментар на случая.

IDG News Service, Лондон 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас