Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
03 мар
2012
 
 

MWC 2012: Все повече телефони с HD глас

Много оператори вече оказват натиск върху производителите да включат в апаратите си технологията за HD глас.

7369 прочитания

4-ядрените процесори и големите екрани привлякоха сериозен интерес на Световния мобилен конгрес, но една функция става все по-масова в новите смартфони - HD глас.

Повечето смартфони стават съвместими с технологията HD Voice, която подобрява качеството на разговора, като интересът на операторите към нея нараства.

Подобреното качество, което тя предлага, се дължи на адаптивното кодиране AMR-WB (Adaptive Multi-Rate - Wideband), алгоритъм за компресия на говора, която удвоява честотния обхват на пренасяния глас. Телефоните имат и по-добра акустика и шумопотискане, твърди Алекс Ноуроузи, маркетинг продуктов мениджър в Orange.

„Сега виждаме, че все повече оператори пускат услугата, последните са Swisscom в Швейцария и KPN в Холандия, които все още са на етап тестове. Така че те оказват натиск върху производителите на телефони да вградят HD Voice в своите апарати", заяви Ян Дерксън, ръководещ техническия маркетинг в Ericsson.

Мобилтел пусна HD гласова услуга още през миналата година.

Операторският натиск помага тази функция да стане стандартна в новите смартфони като Nokia Lumia 610, Huawei Ascend D Quad, ZTE Era, HTC One X и Sony Xperia P.

Въпреки че технологията подобря качеството на звука, производителите все още могат да я усъвършенстват. Например пластмасата около микрофона може да бъде подменена за постигане на по-добра акустика, добавят Дерксън.

Продукт, в който и Дерксън, и Ноуроузи биха искали да видят поддръжка на HD Voice, е iPhone, но е трудно да се оказва натиск върху Apple.

Как работи HD Voice? Схема: Пол Грант, главен инженер в Glensound Electronics

Днес HD глас се предлага в 39 мрежи в 31 страни, според данните от 20 февруари на Световната асоциация на доставчиците на оборудване за мобилни мрежи GSA(Global mobile Suppliers Association). Orange е сред основните стимулиращи внедряването, като притежава почти една трета от мрежите, в които се предлага услугата. Други оператори включват Telstra в Австралия, 3 във Великобритания и T-Mobile в няколко страни.

На операторите технологията обещава абонатите им да правят все повече и по-дълги разговори, а на потребителите – да получат по-добро качество на същата цена.

„Потребителите наистина започват да оценяват по-високото качество, когато осъществяват обаждания в нормална среда като тук, на Световния мобилен конгрес, където е доста шумно", казва Дерксън.

Ноуроузи добавя: „Веднага разбирате, че провеждат HD разговор, тъй като усещате, че човека, с когото общувате, все едно е в същата стая."

В момента обаче потребителите не влизат в магазина, за да попитат за апарат, съвместим с HD Voice, но когато чуят демонстрацията, няма да искат да ползват старата технология, смята той.

IDG News Service, Лондон 

ЕТИКЕТИ:
HD VoiceGSMAMWC 2012
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас