Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
28 фев
2012
 
 

MWC 2012: Какво представлява системата за изображения PureView на Nokia

Засега системата PureView е налична само в смартфона Nokia 808 PureView, но в бъдеще ще се появи и в други устройства

7189 прочитания

Nokia 808 PureViewНа Световния мобилен конгрес (MWC 2012) в Барселона Nokia разкри интересния смартфон Nokia 808 PureView със Symbian Belle Feature Pack 1, насочен към предимно любителите на фотографията. Чрез новата система за изображения PureView устройството позволява правенето на 41-мегапикселови (38 ефективни МР) снимки посредством светлочувствителен сензор, разработен с Toshiba и други партньори на компанията, и оптика на Carl Zeiss.

Разработването на PureView датира още от времето, когато Nokia все още бе фокусирана върху Symbian като основна мобилна платформа. Сега от компанията заявиха, че възнамеряват да пренесат технологията и в „други платформи“, което най-вероятно означава Windows Phone.

Идеята за PureView е дошла от двама инженери от Nokia – Юха Аларху и Ееро Салмелин. Впоследствие стотици служители на компанията са били включени в проекта.

Екипът е игнорирал конвенционалното мислене при разработката. Например, за разлика от типичните системи, PureView не използва модела на дигиталния зуум за мащабиране/интерполация, нито пък конвенционалната оптична технология за приближаване и отдалечаване, която разчита на серия от лещи, движещи се напред и назад, за да уголемят или смалят зрителното поле.

Според бялата книга относно PureView, ключов в системата е сензорът с активна площ 7728 x 5368 пиксела. В зависимост от избраното съотношение, сензорът използва 7728 x 4354 пиксела за изображения и клипове 16:9 или 7152 x 5368 пиксела за 4:3.

Фотографиите с голяма резолюция, например 38 МР, могат да бъдат уголемявани, рамкирани, изрязвани и оразмерявани, за да разкрият детайли, невидими за човешкото око, твърди Харлоу. Той показа една снимка на стена и приближи към картина, която бе сред обектите в изображението. Вследствие на това стана възможно картината да бъде изследвана от много близо и в нея да бъдат открити незабележими детайли. При правенето на снимки без загуби е приближението до три пъти, а при заснемането на клипове няма влошаване на качеството, ако приближението е най-много 4-кратно.

Конвенционалният зуум уголемява снимките от една относително ниска резолюция, което води до лошо качество на изображението – гласи бялата книга. – Когато приближите с Nokia 808 PureView, реално просто селектирате съответната зона на сензора. Така че без приближение се използва цялата повърхност на сензора, отнасяща се до съотношението на дисплея.“

 

PureView

 

Освен това, дори и ако със смартфона са направени снимки с по-малка резолюция, те могат да бъдат значително уголемени и въпреки това да запазят остротата на изображението. Това е така, защото PureView събира в един суперпиксел информация от седем пиксела, обясни Джо Харлоу, старши вицепрезидент за „умните“ устройства в Nokia. Размерът на един пиксел е 1,4 микрона.

Когато това стане, в действителност вие запазвате всеки детайл, но филтрирате визуалния шум от изображението – пише в книгата. – Петнистият, зърнест вид, който се получава при условия на слаба осветеност, е значително ограничен. А при добра светлина, визуалният шум практически не съществува.“

При максимално приближение над пет пъти повече светлина достига до сензора в сравнение с еквивалентна дигитална камера с оптичен зуум. „А това означава, че получавате предимството на по-бързи скорости на затвора“, обясняват инженерите.


Network World САЩ

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас