Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Център за данни
01 фев
2012
 
 

Корпоративният таблет Cisco Cius осигурява виртуално работно място

Радослав Цочев, системен инженер в Cisco България, показа възможностите на приложението Cisco Jabber, работещо върху PC-та, MAC, таблети и смартфони, предоставяйки обединени комуникационни възможности на мобилните служители.

6824 прочитания

Владимир Владков

Обединяване на всички комуникационни услуги в едно устройство, което освен това може да е мобилно, демонстрира Cisco България. Става дума за известния таблет на компанията Cius, „който обаче не се маркетира като таблет, а именно като корпоративно комуникационно устройство. В него са вградени всички функции, универсален мобилен комуникационен клиент, като е предлага и у нас във версии с WiFi и 3G, а в САЩ вече има и модели, които работят в LTE мрежи", заяви Радослав Цочев, системен инженер в Cisco България.

Радослав Цочев, системен инженер в Cisco България, показа възможностите на приложението Cisco Jabber, работещо върху PC-та, MAC, таблети и смартфони, предоставяйки обединени комуникационни възможности на мобилните служители.


Таблетът се предлага с докинг станция и слушалка, към нея се връзва мишка, клавиатура и монитор, така че да се ползва като десктоп система с по-голям екран. "Цялата комуникация се осъществява през Cius, но виртуалният десктоп може да е Windows 7, работещ върху сървър на компанията в неин ЦОД или като облачна услуга от външен доставчик", обяснява Цочев.
Повечето таблети на пазара са тип "потребителски", т.е. върху тях трудно би могъл да бъде налаган централизиран контрол. "Навлизането на голям брой (100, да не говорим за 1000) такива таблети в голяма корпоративна мрежа се превръща в кошмар за ИТ отдела. Потребителите на такива таблети не са ограничени от корпоративните политики за сигурност и съгласуваност, всеки може да сваля и инсталира разнообразни приложения от Android Market или App Store, без ИТ отделът да има контрол над процеса. Затова когато се внедряват таблети във фирмена среда, се търси централизирано управление", обяснява Цочев.
В таблета Cius има инсталирана корпоративна е-поща (Exchange). "Ако "чукна" върху снимката на даден потребител, софтуерът "преравя" всички възможни канали за комуникация с него – IP телефония, социални мрежи, видеоконфернеции, е-поща, програми за моментални съобщения, и ми предлага канал, през който да се свържа с него, обяснява Цочев. - Освен това таблетът поддържа HD видео."
Таблетът е част от решенията, с които Cisco отговаря на няколко важни тенденции в корпоративния ИТ свят. Първата е масовото навлизане на видеото в предприятията, което се случва дори в България. Втората важна тенденция е виртуализацията на работното място. „На бюрото вече е достатъчно да имаме само тънък клиент, а всички приложения работят в ЦОД, казва специалистът от Cisco България. - В момента и у нас има проекти за виртуализиране на голям брой работни места." Той обаче не уточни за кои организации става дума, тъй като процедурата за избор на доставчик все още не е приключила. „Хората ползват и други инструменти за повишаване на продуктивността, като често те са облачно базирани, например Microsoft 365, Cisco WeBex.
Третата тенденция е, че на работното място вече няма само PC-та. „Навлизат смартфони, таблети, MAC лаптопи, така че бюрата на служителите се променят драстично, обясняват Радослав Цочев. - У нас тези тенденции не са толкова изявени, но на развитите пазари делът на използваните таблети бързо нараства. Тези устройства дават мобилност, а компаниите получават от служителите допълнителна продуктивност, повече часове работа. Cisco например още преди 2 г. замени настолните компютри с лаптопи, като „получи" срещу това по 2 часа работа на служител повече", добави той.

Решенията на Cisco, свързани с виртуализацията,
включват Cisco Jabber, което работи върху всички устройства - PC, Mас, таблети и смарт телефони. Приложението обединява присъствие, изпращане на мигновени съобщения (IM), глас и видео, гласови съобщения, споделяне на десктоп и конферентни разговори. „Cisco Jabber предоставя на работещите лесен начин да си сътрудничат директно от уеб приложения, които използват всеки ден", обяснява Цочев.
„Виртуализирането на десктопа се прави по 3 причини – гъвкавост (ИТ организациите могат по-лесно да правят надграждания и обновявания), по-голяма сигурност (специално в правителствения сектор) и намалена обща цена на притежание (ТСО), включително намалени капиталови разходи и разходи за поддръжка. „Българският пазар е индикатор, че тази идея е работеща, тъй като въпреки ниските разходи за труд, се отчита, че ползата от виртуалният десктоп е голяма", казва Цочев.

Освен Cisco Cius той показа и два тънки клиента.
VXC 6215 представлява бяла „кутийка", в която освен софтуерът за десктоп виртуализация (съвместим със Citrix и VMwre), e вграден и комуникационен клиент на Cisco, който преодолява проблема с отдалечеността на ЦОД. „Когато се ползва IP телефония или видеоконференция, те се реализират от тънкия клиент", обяснява Цочев.
Другият нов клиент Cisco VXC 4000 е софтуерно приложение за машини, работещи под Windows XP. „Старите компютри се ползват като тънки клиенти, като служителите могат да работят с Windows 7 от ЦОД, a cпециален клиент, който работи „отдолу" върху XP платформата, реализира HD аудиото и видеото", коментира системният инженер в Cisco България. Решението работи със Citrix XenDesktop и VMware View™ на десктоп клиенти с Windows XP или Windows 7.
Компанията предлага и два Zero клиента (без никаква ОС в тях), те представляват чип и малък код, който се свързва към ЦОД и показва десктоп приложенията. Тези малки кутийки се прикрепват към IP телефоните на Unified IP Phone 8961 , 9951 и 9971. „За да се намали броят на устройствата на бюрото, към IP телефона се свързват мониторът, клавиатурата и мишката. Така потребителят получава пълнофункционално работно място", коментира Цочев. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас