Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
17 яну
2012
 
 

Английската Wikipedia спира заради SOPA и PIPA

Спирането ще е за 24 часа и ще започне в 5:00 ч. UTC на 18 януари

4583 прочитания

WikipediaWikipedia обяви на 16 януари, че в 5:00 ч. UTC на 18 януари ще спре английската версия на сайта за 24 часа в знак на протест срещу два проектозакона – SOPA (Stop Online Piracy Act) в Камарата на представителите в САЩ и PIPA (PROTECT IP Act) в Сената. Ако двата проекта бъдат приети, те „сериозно ще навредят на свободния и отворения Интернет, включително на Wikipedia“, пише в сайта на глобалната енциклопедия.

Трима администратори от сайта – User:NuclearWarfare, User:Risker и User:Billinghurst – формално улесниха дискусията на онлайн обществото на английската Wikipedia по отношение на това как сайтът да действа по отношение на законопроектите. Те са създали и публично изявление.

„Мнението на обществото на английската Wikipedia е, че и двата проектозакона, ако бъдат приети, ще бъдат унищожителни за свободната и отворена мрежа.

През изминалите 72 часа над 1800 уикипедийци се събраха, за да обсъдят предложените действия, които обществото може да иска да вземе срещу SOPA и PIPA. Това е най-голямата степен на участие в дискусия на обществото досега в Wikipedia, което илюстрира нивото на загриженост, което уикипедийците чувстват относно законовите предложения. Голямото мнозинство от участници поддържат действието на обществото, за да насърчат по-сериозни действия на хората в отговор на тези два законопроекта. От предложенията, обсъждани от уикипедийците, тези, които ще доведат до спиране на английската версия на Wikipedia, подобно на спирането на други сайтове, несъгласни със SOPA и PIPA, получиха най-силна подкрепа“, гласи част от изявлението.

От Wikipedia също така отбелязват, че с това си решение уикипедийците ще бъдат критикувани за липса на неутралност и за вземане на политическа позиция. Но добавят и, че искат хората да вярват на Wikipedia, а не се притесняват, че сайтът прави пропаганда сред тях.

„Въпреки че статиите на Wikipedia са неутрални, съществуването й не е“, казват от сайта.

„Ние зависим от юридическата инфраструктура, която ни позволява да оперираме – коментира наскоро членът на борда на Wikimedia Foundation Кат Уолш – И зависим от юридическа инфраструктура, която също така позволява на други сайтове да хостват материали, за които са допринесли потребителите.“

Според Wikipedia, въпреки трънливия път, по който SOPA върви сега, този законопроект няма лесно да бъде неутрализиран, нито пък PIPA. Освен това „SOPA и PIPA са само индикатори на един много по-широк проблем. Навсякъде по света виждаме разработването на закони, които са предназначени да се борят с онлайн пиратството и регулират Интернет по други начини, нарушаващи онлайн свободите. Нашата загриженост се простира отвъд SOPA и PIPA: те са само част от проблема. Искаме Интернет да остане свободен и отворен, навсякъде, за всички.“

Сред останалите компании, които се противопоставиха на проектозаконите, са Google, Yahoo и Facebook.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас