Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ проекти
12 яну
2012
 
 

По-добро обслужване чрез е-управление в Северна България

Проектът обхваща общо 67 е-услуги в 12 областни и 74 общински администрации от Северозападен, Северен централен и Североизточен район и се изпълнява от Областна администрация Плевен

10093 прочитания
Страница 1 от 3

Визитка на проекта:

Име: „По-добро обслужване чрез електронно управление в Северозападен (СЗ), Северен централен (СЦР) и Североизточен (СИ) райони за планиране”.

Бенефициент: Областна администрация Плевен.

Изпълнители: Обединение „ТАФ” ДЗЗД (ТехноЛогика, Адвен, Фондация „Право и Интернет“), Консорциум „Ей Ен Партнърс” ДЗЗД (Абати, Нео Сървисис), „Гравис България” АД, „Кавангард” ЕООД и „Ти Пи Ей Хорвад Одит” ООД.

Дата на стартиране и на приключване: 12.06.2009 г. – 12.12.2011 г., съгласно договора за предоставяне на безвъзмездна помощ с УО на ОПАК, №А09-31-107С/12.06.2009г. и подписаните анекси от 07.01.2010 г., 04.11.2010 г. и 08.06.2011 г.

Бюджет на проекта: 1,757 млн. лв., финансиран от Европейския социален фонд и от държавния бюджет на Република България, чрез оперативна програма „Административен капацитет”.

Тихомир Иванов

В края на 2011 г. се проведе закриващата пресконференция по проект „По-добро обслужване чрез електронно управление в Северозападен (СЗ), Северен централен (СЦР) и Североизточен (СИ) райони за планиране”, изпълняван от Областна администрация Плевен като бенефициент и финансиран по оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК). Това е най-мащабният проект в сферата на електронното управление в България.

Стойността на проекта е 1,757 млн. лв., а продължителността му е 18 месеца + 6 месеца + 6 месеца (поради допълнително удължение на срока с анекси от 04.11.2010 г. и от 08.06.2011 г.). Партньори са Областна администрация Габрово, Областна администрация Добрич и Областна администрация Ловеч, а в целевите групи влизат 12 областни (Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен, Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Варна, Добрич и Търговище) и 74 общински администрации от трите района.

„Държа да отбележа няколко цифри – каза Валери Борисов, заместник-министър на транспорта, ИТ и съобщенията, по време на пресконференцията. – Това е проект на обща стойност над 1,7 млн. лв., финансиран по оперативна програма „Административен капацитет“. Теоретично срокът за изпълнение на проекта беше 18 месеца, но за съжаление бе удължен на два пъти. И нещо, на което лично аз много държа като информация – проектът обхваща 12 областни администрации и 74 общински администрации. Казах ви тези данни, за да ви дам представа за широкия обхват на проекта и за голямата площ на България, която той покрива.“

Забелязва се, че областите Силистра и Шумен не са сред целевите групи. По отношение на това Теменужка Василева, главен секретар в Областна администрация Плевен и ръководител на проекта, сподели, че първоначално идеята за този мащабен проект е била представена на „всички областни администрации в цяла Северна България“, но Силистра и Шумен са решили да насочат вниманието си към собствени, отделни инициативи.

Областните администрации на Силистра и Шумен (в сиво) са решили да насочат вниманието си към собствени, отделни инициативи и не са част от проекта

Проектът е с такъв териториален обхват, за да се постигне икономия от мащаба при въвеждането на комплексни административни услуги, при които са включени повече администрации, но гражданинът се обслужва пряко само от една. По-добър ефект от мащаба се получава и при ре-инженеринга на работните процеси и изработването на вътрешни правила за административната дейност.

Акценти:

Първите вписани 18 административни е-услуги в регистрите на МТИТС от Съвета по вписванията са част от услугите по проекта.

Внедрени са 6 АИС за предоставяне на 20 приоритизирани административни е-услуги за гражданско състояние, предоставяни от общинските администрации.

Има АИС за предоставяне на 23 административни е-услуги по държавна собственост и 24 по общинска собственост.

Общият брой на електронните услуги по проекта е 67.

Проектът цели подобряване качеството на административното обслужване

на гражданите и бизнеса чрез развитие на електронното управление в СЗ, СЦР и СИ. Очаква се с приключването на проекта да бъдат постигнати три важни резултата – подобрени работни процеси за предоставяне на административни услуги, насочени към потребителя; реализиран пакет от електронни административни услуги, свързани с управление на държавната и общинската собственост; и внедрен модел на е-област.

По проекта са изпълнени 6 областни портала – административни информационни системи (АИС) – за предоставяне на 20 приоритизирани административни услуги, свързани с гражданско състояние, които биват предоставяни от общинските администрации. Също така чрез АИС се предоставят 23 административни услуги по държавна собственост и 24 по общинска собственост. Т.е. по проекта ще се предлагат общо 67 услуги от Списъка на унифицираните наименования на административните услуги (СУНАУ).

За получаването на е-услуги потребителите трябва да разполагат с валиден универсален електронен подпис (УЕП), уеб браузър и стандартизиран адрес на страницата на съответния информационен портал в Интернет (URL).

„Искрено се надяваме, че в резултат на този проект гражданите в Северна България ще използват по един много по-достъпен и удобен за тях начин услугите на администрацията“, заяви Валери Борисов.

1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас