Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
10 яну
2012
 
 

НАП пуска е-услуги без нужда от е-подпис

Потребителите ще могат да ползват електронните услуги чрез персонален идентификационен код

6952 прочитания

Боряна Георгиева, директор на дирекция „Обслужване“ в НАПОт 11 януари всички физически и юридически лица могат да подадат заявление в Националната агенция за приходите за получаване на персонален идентификационен код, с който ще е възможно да ползват редица нови електронни услуги на НАП, обяви днес на пресконференция Боряна Георгиева, директор на дирекция „Обслужване“ в НАП. „От утре на практика във всеки един от нашите офиси лицата ще могат да си подадат заявление, с което да получат ПИК – персонален идентификационен код. Този код ще се издаде на лицето – физическо или юридическо – като с този код, който е 12-разряден, лицето ще може впоследствие без подпис да ползва различни услуги и достъп до данъчно-осигурителна информация в НАП“, заяви тя. Заявленията могат да не се подават лично, но получаването на кода е персонално, а целият процес е безплатен.

Първите услуги на НАП ще са свързани с предоставяне на информация относно трудовите договори, осигурителните доходи и допълнителното задължително пенсионно осигуряване, сподели Боряна Георгиева. На по-късен етап тази година с ПИК ще можем да подаваме и искане за издаване на удостоверения, да извършваме плащания и да виждаме данните си от данъчно-осигурителните си сметки. Освен това ще имаме възможност чрез тонално набиране на кода да получаваме информация от контактния център на НАП.

Боряна Георгиева отбеляза, че кодът ще е известен само на притежателя и на системата, която го е генерирала, но не и на администрацията. Ако нещо се случи с даден ПИК, НАП ще го заличи и ще генерира нов.

Без нулев годишен отчет за неактивните фирми

Освен представители на агенцията на пресконференцията присъства и Диана Янчева, директор на дирекция „Бизнес статистика“ в НСИ. Тя съобщи, че компаниите, които не са работили през 2011 г., вече ще представят само декларация за икономическа неактивност и няма да е необходимо да подават нулев годишен отчет.

Също така Диана Янчева заяви, че вече месечните бизнес анкети в промишлеността, строителството, услугите и търговията вече се приемат и по електронен път. Всеки месец системата ще работи от 3 януари до 16 януари.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас