“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ‘отоапарати
09 €ну
2012
 
 

»злезе нови€т топ DSLR на Nikon Ц D4

‘ул-фрейм камерата е с много предимства пред предшественика си D3S, например възможност за заснемане на Full HD видео, по-гол€ма резолюци€, разширен ISO обхват и др.

6777 прочитани€
—траница 1 от 2

Nikon D4Nikon об€ви дебюта на сво€та фул-фрейм DSLR камера от най-висок клас Nikon D4, ко€то наслед€ва D3S.  омпани€та ще покаже нови€ си флагшип модел на международното изложение за потребителска електроника CES 2012, което ще се проведе между 10 и 13 €нуари в Ћас ¬егас.

ќсновните функционалности на камерата са:

 • Ќов CMOS сензор в Nikon FX формат

Nikon D4 идва с нов CMOS сензор в Nikon FX формат със 16,2 млн. ефективни пиксела. ¬ъпреки по-високата резолюци€, от компани€та твърд€т, че D4 може да чете данни по-бързо от предшественика си D3S.

 • –азширен ISO обхват

ƒруга важна характеристика на камерата е разширени€т ISO обхват – от 100 до 12 800, който може да се увеличи до между 50 и 204 800.

 • Ќов процесор EXPEED 3

Nikon D4 идва и с нов процесор EXPEED 3, който „предлага по-добро качество на изображението и още по-бързи скорости при обработка за €рки и същевременно достоверно предадени цветове, по-широк динамичен диапазон и богати тонове – твърд€т от компани€та. – “ой също така ефективно подтиска шума с усъвършенствана обработка за намал€ване на шума за изображени€, заснети при висока светлочувствителност и тъмни услови€, като същевременно запазва качеството и остротата. ќбработката за намал€ване на шума във видео поддържа очертани€та точни и €сни в клипове, записани в ситуации със слабо осветление.“

ќсвен това от Nikon добав€т, че EXPEED 3 използва енерги€та ефективно, „значително допринас€йки за нискоенергийни€ дизайн на камерата“.

 • Ќов RGB сензор с 91 000 пиксела за по-добро разпознаване на сцени

јпаратът е оборудван и с със система за разпознаване на сцени ко€то поддържа разпознаване на лица, когато за кадриране се използва оптични€ визьор. Ќови€т RGB сензор с 91 000 пиксела улесн€ва разпознаването на лица и фокусирането върху т€х при автофокус.  огато едно лице бъде засечено, 3D Color Matrix Metering III базира контрола на експозици€та на €ркостта на това лице, така че то да е оптимално осветено дори и при наличието на светлинен източник зад обекта.

 • 51-точковата система за автоматичен фокус

ƒруго подобрение в Nikon D4 е 51-точковата система за автоматичен фокус, ко€то използва нови€ сензорен модул за автофокус Advance Multi-CAM 3500FX за по-бързо и точно фокусиране, „което се представ€ изключително добре при затъмнени услов舓, дори такива, в които човешкото едва вижда, според компани€та. ѕетнайсетте фокусни точки в центъра на кадъра са кръстати сензори, засичащи фазови различи€ и хоризонтално, и вертикално. ¬сички 51 точки са напълно функционални, когато се използват обективи с максимална апертура f/5.6. ќсвен това 11 точки – 5 в средата и по 3 от вс€ка страна – са напълно функционални при обективи с максимална диафрагма f/8. „“ова позвол€ва прецизно фокусиране при спортна и друга подобна фотографи€, когато се използват супер-телефото обективи NIKKOR с телеконвертор (2,0х) с комбинирана стойност на апертурата f/8“, коментират от Nikon.

¬ допълнение въвеждането на нов алгоритъм позвол€ва по-бърз автофокус с още по-гол€ма острота.

 • 10 кадъра в секунда и поддръжка на XQD карти памет

—ъщо така фотографите вече ще могат да заснемат до 10 кадъра в секунда в FX формат с AF и AE следене. Ѕлагодарение на поддръжката на високоскоростните карти памет от следващо поколение XQD могат да бъдат направени до 100 снимки в RAW формат при 10 fps.

» споменавайки карти, тр€бва да отбележим, че апаратът има два слота – един за XQD карти и друг за CompactFlash карти.

 огато се използва четец на XQD карти, поддържащ USB 3.0 (SuperSpeed USB), прехвърл€нето на съдържание от камерата към компютър е доста бързо.

 • Full HD

¬ Nikon са помислили и за онези, които ще използват Nikon D4 и за заснемане на видео – логично, имайки предвид нуждите на много от потребителите и успеха на Canon 5D Mark II.  амерата позвол€ва заснемането на Full HD клипове с 23, 25 или 30 кадъра в секунда в FX-базиран формат (само във формат 16:9), DX-базиран формат или 1920 х 1080.

FX-базирани€т формат напълно се възползва от големи€ сензор, „позвол€вайки клипове с акцент върху задоволителни матови характеристики“, об€сн€ват от Nikon.

 огато към т€лото бъде прикачена DX леща, апаратът автоматично избира DX-базирани€ формат. “ой е подход€щ за създаване на телефото ефект.

«а още по-силен телефото ефект форматът 1920 х 1080 осигур€ва около 2,7-кратен кроп за ъгъла на виждане.

 омпреси€та на видеото вече се осъществ€ва по метода H.264/MPEG-4 AVC.

“р€бва да се има предвид, че има ограничение на дължината на един клип, което се простира от 20 мин. до 29 мин. и 59 сек. в зависимост от настройките за качество и формат.

ќсвен това камерата е оборудвана с конектор за външни микрофони, за да позволи стерео записи. D4 предлага и конектор за слушалки, поддържащ стерео.

«а допълнително удобство към камерата е добавен бърз бутон за старт и стоп на заснемането на видео, разположен близо до бутона за освобождаване на затвора.

ƒругите по-важни характеристики и функции на D4 са:

 • ѕодобрена издръжливост от 400 000 сработвани€;

 • “€ло от магнезиева сплав, „което е много издръжливо на прах и вода“ и тежи около 1 кг;

 • “их механизъм на затвора, който „почти напълно елиминира шума от работата на огледалото и затвора“;

 • ¬ъзможност за заснемане на кадри на определени интервали от време, които след това може да бъдат прегледани със скорост, ко€то е между 24 и 36 000 пъти по-бърза от нормално;

 • ќптимизаци€ за вертикално и хоризонтално снимане;

 • ѕодсветка на бутоните;

 • ¬изьор, използващ стъклена пентапризма, който обхваща близо 100% от кадъра при FX формат и има увеличение от 0,7 пъти;

 • 4 опции за формат при фотографи€ – FX (36 x 24), 5:4 (30 x 24), 1.2x (30 x 20) и DX (24 x 16), плюс индикатор във визьора;

 • 3,2-инчов LCD дисплей с 921 000 пиксела, създаден от подсилено стъкло, който в реално време показва вижданото от обектива;

 • ¬иртуален хоризонт на монитора и във визьора, показващ ъгъла, под който камерата е наклонена настрани (roll), напред или назад (pitch);

 • Ѕаланс на б€лото, който може да се настройва на степени с разлика 10  ;

 • HDMI порт;

 • 2600 кадъра с напълно заредена батери€.

1 2
Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас