Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
19 дек
2011
 
 

70% от БГ фирмите очакват задълбочаване на кризата през 2012 г.

Проучване на БСК сред 500 мениджъри показва, че бизнес климатът през 2011 г. се е влошил

5036 прочитания
Страница 1 от 3

Условията за бизнес в страната са се влошили през изминалата 2011 г., твърдят 70 на сто от запитатите 500 български мениджъри в анкета, организирана от БСК. Според 22% тези условия са останали без промяна, съобщават от работодателската организация. Анкетираните оценяват антикризисните действия на управляващите като „по-скоро неуспешни" (73%), положителна оценка дават 12% от запитаните, а 15% се затрудняват да преценят, показват още данните от анкетата. На този фон 53% от запитаните мениджъри отчитат влошаване на фирмените си показатели, за 32% няма промяна, а едва 10% отчитат положителна тенденция за дейността на фирмата си.

Икономическата криза се е отразила най-съществено върху обема на продажбите на фирмите, като спад отчитат 70% от запитаните и едва в 13% от фирмите има нарастване на продажбите. Аналогични са резултатите и по отношение обема на производството, добавят от БСК. В 66% от фирмите този обем намалява, 26% от запитаните са запазили производствените обеми, а едва 8% от фирмите са увеличили производството си. Същата тенденция се откроява и при работните места - 56% от анкетираните фирми са намалили персонала си, 37% са успели да запазят нивото на заетост, а само 6% са наели нови работници, добавят от БСК.

В същото време голяма част от работодателите декларират, че се нуждаят от квалифицирана работна ръка. При търсенето/наемането на персонал работодателите най-често установяват у работната сила липса на професионални компетенции и умения (63%), дисциплина (58%), технически компетенции и иновативност (по 42%), езикови компетенции (38%), умения за работа в екип (37%), комуникативни умения (32%), мениджърски умения (25%), желание за професионално развитие (24%) и адаптивност (12%).

Кризисните условия са се отразили сериозно и върху финансовата стабилност на фирмите. 25 на сто от запитаните са преструктурирали кредитите си през 2011 г., а 11% признават, че имат просрочени плащания. Все пак 27% твърдят, че успяват да обслужват безпроблемно кредитите си, а всеки трети запитан (37%) твърди, че няма кредити.

Нивото на междуфирмена задлъжнялост продължава да е високо. 83% от анкетираните фирми имат просрочени несъбрани вземания от свои контрагенти, като 56 на сто декларират, че през 2011 г. задълженията към тях са нараснали спрямо предходната година, а други 34% твърдят, че нивото на задълженията не се е променило. „Едва при 10% е налице намаление на дълговете, твърдят от БСК. - В 40% от случаите просрочията са повече от една година, а около 30% са за период от 1-3 месеца. При останалите 30% има забавяне на плащанията за 6-12 месеца."

ПРОГНОЗИТЕ

Според мнозинството предприемачи (71%) икономическата криза ще се задълбочии през следващата година, а оптимисти, които очакват успокояване на тенденциите, са едва 13 на сто от запитаните мениджъри. „Това в голяма степен предопределя и бизнес намеренията на фирмите за 2012 г.

1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас