“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | јутсорсинг
18 ное
2011
 
 

CBN: Ћек позитивизъм за приходите на » “ дистрибуторите през 2011 и 2012 г.

—поред CBN, през 2010 г. десетте най-големи дистрибутора в Ѕългари€ са държели 84% от пазара

5702 прочитани€

“ихомир »ванов

Ћюдмил —тойчев, CBN Panoff, Stoycheff & Coѕриходите на » “ дистрибуторите в Ѕългари€ ще са между -3% и +5% през 2011 г., а догодина ще нараснат с 3%-5%, прогнозира на конференци€та BizTech 2011 Ћюдмил —тойчев от CBN Panoff, Stoycheff & Co.

ћиналата година общите приходи от тази дейност у нас, генерирани от 27 компании, са били €274 млн., с 4,5% по-малко от 2009 г. ѕостъплени€та от дистрибуци€ през 2010 г. са съставл€вали 9% от всички » “ приходи за периода, което прави секторът четвърти€т най-гол€м такъв в областта на » “ у нас, по данни на CBN.

«а този сектор все още са характерни ниските маржове, дъмпингът и „сиви€т“ бизнес, за€ви Ћюдмил —тойчев. ќсвен това след присъедин€ването на Ѕългари€ към ≈— чуждестранната конкуренци€ е нараснала значително, коментираха присъстващите на събитието. ¬ече потребителите значително по-лесно могат да се снабд€ват със софтуерни и хардуерни продукти директно от чужбина.

ќсвен това н€кои компании паз€т хората си в очакване на съжив€ване на бизнеса, макар и да са принудени да разчитат на резерви или да завършват годините на нула. ¬ н€кои случаи има намалени€ на възнаграждени€та.

„ƒистрибуторски€т бизнес тази година е на кантар“, каза анализаторът. ¬ CBN очакват до кра€ на тази година от пазара да отпаднат 2 дистрибутора.

[ќще по темата четете в стати€та "ѕовечето дистрибутори оцел€ха, но с цената на немалко жертви"]

ƒистрибуторски€т бизнес все пак е имал най-висока производителност през 2010 г. – €324 000 на зает, макар и това да означава намаление от 14% на годишна база. — общ персонал от под 1000 души, » “ дистрибуторите внас€т данъци в бюджета над 125 млн. лв. на година.

—редната, годишна, брутна заплата на един служител е била €6900 – с цели 68% повече от 2009 г.

—поред CBN, през 2010 г. десетте най-големи дистрибутора в Ѕългари€ са държели 84% от пазара. ѕо приходи те се нареждат така:

  1. Asbis Ѕългари€
  2. BMG
  3. Vali Computers
  4. DiGi Electronics
  5. Logicom Ѕългари€
  6. Most Computers
  7. Polycomp
  8. CMM 97
  9. Solytron
  10. Techno Pro

ќт общо 27 » “ дистрибутора в страната 12 са многопрофили, а 15 са т€сно специализирани. ѕрез 2010 г. многопрофилните са генерирали 84% от приходите на този пазар.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас