Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
19 окт
2011
 
 

Държавите от Югоизточна Европа ще обменят опит и познания в киберразследванията

Регионална платформа ще улеснява и координира действията на правоохранителните органи.

4594 прочитания

Регионална платформа за обмяна на опит при разследването на киберпрестъпленията за страните от Югоизточна Европа, чиято цел ще бъде да координира действията на правоохранителните органи и да подобрява взаимодействието между страните от региона при борбата с киберпрестъпленията, се очаква да бъде създадена в резултат на първата по рода си „Регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа”. Това съобщи Албена Спасова, председател на УС на Международна академия за обучение по киберразследвания.

Организатори на събитието, което се провежда от 19 до 21 октомври в София, са Министерството на вътрешните работи на Република България в лицето на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” към ГДБОП и Международната академия за обучение по киберразследвания.

Регионалната платформа за борба с киберпрестъпленията се очаква да подобри оперативното сътрудничество между правоохранителните органи от Югоизточна Европа, както и с експерти от тайните служби на САЩ и ФБР.

“Националната платформа за противодействие на киберпрестъпността, която сме изградили и вече функционира, включва няколко компонента – административния капацитет на сектора, създаването на високотехнологична лаборатория, която да подпомага компютърните разследвания и Международната академия за обучения по киберразследвания, създадена с цел обучение и разширяване на базата на познание сред правоохранителни и правоприлагащи органи и други участници в разследването на киберпрестъпления и осигуряването на киберсигурност. Познанията за защита от атаките в Мрежата е задача на цялото общество, защото само по този начин може да се осигури превенция на този вид престъпна активност”, разкри главен инспектор Явор Колев, началник сектор “Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” в ГДБОП към МВР.

Колев уточни, че целта на регионалната платформа ще бъде да подпомага киберразследванията в няколко насоки – оперативните разследвания, анализа на иззети компютърни електронни доказателства, и разпространяване на знания и грамотност сред правоохранителни и правоприлагащи органи от България и региона на Югоизточна Европа.

Друга цел на регионалната платформа ще бъде създаването на ефективни форми за публично-частни партньорства за превенция на киберпрестъпленията и повишаване на Интернет-културата на потребителите. В тази насока е предвидено и създаването на регионални експертни съвети за разработване на добри практики за противодействие на компютърните престъпления и организиране на регулярни работни срещи на регионално ниво за обмяна на опит в съответните области за противодействие на киберпрестъпността. В платформата ще се включат и академичните структури, с чиято подкрепа ще бъдат разработени проучвания за последните тенденции при кибератаките и тяхното използване за създаване на добри практики, с цел практическо приложение на научните достижения.

“На национално ниво трябвало да се засили сътрудничеството между Правителствения център за реагиране при компютърни инциденти (CERT) и сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” към Министерството на вътрешните работи, посочи зам.-министърът на транспорта, ИТ и съобщенията. Той изтъкна, че най-ефективното противодействие на виртуалните престъпления е сътрудничеството между специалистите в областта на информационните технологии във всяка организация и правоохранителните органи. Той подчерта, че Европейската комисия планира създаването на Европейски център за противодействие на киберпрестъпленията до 2013 г.

Очаква се форумът да подпомогне създаването на силни публично-частни партньорства за противодействие на киберпрестъпленията и разработване на серия от мерки, свързани с превенцията и противодействието на компютърните престъпления.

Сред целите, които са си поставили организаторите, са създаване на програма за повишаване на нивото на информираност с цел превенция и защита от киберпрестъпления и на регионална обучителна програма за повишаване на квалификацията и знанията в областта на киберпрестъпленията.

Намеренията на организаторите са форумът да се превърне в ежегодно мероприятие.

Форумът събра на едно място представители на водещи ИКТ компании, финансови организации и неправителствения сектор с ръководни служители на правоохранителните органи от държавите от Югоизточна Европа, Русия, САЩ и Украйна, работещи по противодействие на организираната престъпност и в частност – на киберпрестъпността. Проявата бе част и от програмата на настоящото българско председателство на Залцбургския форум и в тази връзка за участие бяха поканени и представители на правоохранителните органи на страните-партньори – Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Във форума участваха лектори и гости от най-високо ниво - официална делегация на тайните служби на САЩ, както и представители на Европол, Интерпол, SECI центъра, Европейската комисия и Съвета на Европа.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас