Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Киберсигурност
13 окт
2011
 
 

"Контраатака" срещу киберпрестъпленията ще обсъдят експерти от 20 държави

Първата „Регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа” ще се проведе от 19 до 21 октомври в София и се организира от МВР и Международната академия за обучение по киберразследвания.

3838 прочитания

Видни експерти от сферата на киберсигурността се очаква да вземат участие в първата „Регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа”, която ще се проведе от 19 до 21 октомври в хотел “Хилтън” в София. Сред тях са директорът на тайните служби на САЩ Марк Съливан, заместник помощник-директорът на службата за разследвания Джефри Ървайн и изпълнителният помощник-директор на подразделението “Киберпрестъпления – отговор и услуги” на ФБР Шон Хенри, посочен от списание Security Magazine като една от най-влиятелните личности в областта на сигурността през декември 2010 година и определен за борец с киберпрестъпленията на годината от McAfee през април 2010 г. Те ще представят опита си при противодействието на компютърните престъпления, като Хенри ще участва чрез видео-конферентна връзка.

„Регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа” е първият по рода си форум, който се опитва да срещне представители на водещи информационни и комуникационни компании, финансови организации и неправителствения сектор с ръководни служители на правоохранителните органи на държавите от Югоизточна Европа, Русия, САЩ и Украйна, работещи по противодействие на организираната престъпност и в частност – на киберпрестъпността. Проявата е част и от програмата на настоящото българско председателство на Залцбургския форум и, в тази връзка, за участие са поканени и представители на правоохранителните органи на страните-партньори - Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Организатори на събитието са Министерството на вътрешните работи на Република България, чрез сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарат” към ГДБОП и Международната академия за обучение по киберразследвания. Конференцията ще премине под патронажа на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
В ролята си на наблюдатели ще участват представители на Европейската комисия, Съвета на Европа, SECI/SELEC, Интерпол, Европол.

Форумът е тридневен, като първият ден (19 октомври) е отворен за по-широка публика. В него компании и организации ще представят последни решения и добри практики в областта на сигурността и противодействието на киберпрестъпленията. Ще участват Международна агенция за предотвратяване на престъпността и политики за сигурност, Макс Телеком, подразделението за сигурност на EMC - RSA,  Microsoft, Ceragon, Facebook, Hi Computers, New Horizons, УниКредит Булбанк и т.н. През втория и третия ден на конференцията ще се проведат закрити заседания, предназначени за представителите на правоохранителните и правоприлагащи органи.

Ще присъстват и представители на всички звена на държавната администрация, имащи отношение към информационните и комуникационни технологии и Интернет и превенцията и противодействието на киберпрестъпленията. Поканени са министерствата на отбраната, на транспортта, информационните технологии и съобщенията, на културата, и на образованието, както и Държавната комисия по сигурността на информацията, прокурори, съдии и представители на неправителствени организации.

На 21 октомври – петък, от 13.00 ч. в хотел “Хилтън” ще започне пресконференция на организаторите.

“Крайната цел на тази конференция е да се създаде платформа, която да стимулира и подпомага обмяна на добри практики между правоприлагащите органи в Югоизточна Европа. Така ще се постигне по-ефективно противодействие на киберпрестъпленията и ще се подобрят механизмите за международното сътрудничество”, обясни Явор Колев, началник сектор “Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт”.

“Ще покажем, че можем да създадем истински работещи публично-частни партньорства за превенция на компютърните престъпления и за повишаване на Интернет културата”, допълни Албена Спасова, председател на Управителния съвет на Международната академия за обучение по киберпрестъпления.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас