Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Център за данни
11 окт
2011
 
 

Cisco UCS осигурява пестене на хардуерни ресурси и оперативни разходи

Cisco е постигнала 11,3% дял от световния пазар на блейд сървъри чрез новите си предложния Cisco UCS-M2.

3523 прочитания

Владимир Владков

Чрез новите UCS сървъри на Cisco компаниите могат да изградят нови центрове за данни, които са по-икономични откъм хардуерни ресурси и освен това се управляват много по-лесно, включително отдалечено", каза Сакис Фиданис, отговарящ за продажбите на Cisco продукти в Logicom на 18-те пазара, на които работи Logicom. Той представи възможностите на Cisco UCS на семинар в София, организиран от българското поделение на дистрибутора.

Сакис Фиданис, отговарящ за продажбите на Cisco продукти в Logicom на 18-те пазара, на които работи Logicom.

Продажбите на UCS сървъри на Cisco нарастват с експоненциален темп. От пускането на първия продукт от C-серията на UCS в средата на 2009 г. компанията е успяла да продаде над 2800 системи за първото тримесечие на 2011 г., още 3820 през второто и 5400 през третото тримесечие на тази година. Планира се за последните 3 месеца на 2011 г. Cisco да реализира още около 7400 UCS системи при нови клиенти, включително от C-серията (за вграждане в комуникационна шкаф) и от блейд серията B.

"Освен самите продажби, показателна е и скоростта, с която компанията завоюва пазарен дял от утвърдили се на пазара сървърни доставчици като Dell, HP и IBM, коментира Фиданис. - От 0% дял от пазара на x86 базирани блейд сървъри през второто тримесечие на 2009 г. компанията успява да завземе около 11,3% от пазара през второто тримесечие на 2011 г. Според данните на IDC, повечето от останалите производители отчитат спад на дела си, дори лидерът HP, чийто дял за тези две години е намалял от 54,2% на 50,5%", добави мениджърът от Logicom (вж. данните за Q3'2011 на IDC):

Сакис Фиданис, отговарящ за продажбите на Cisco продукти в Logicom на 18-те пазара, на които работи Logicom.

Според Фиданис, това не се дължи на по-лошите продукти на останалите компании, а на новия подход на Cisco, който решава редица наболели въпроси пред ИТ мениджърите, принудени да се съобразяват със скоростното навлизане на облачния модел и изграждането на центрове за обработка на данни (ЦОД) от нов тип. „Чрез UCS Cisco премахна ръчното комбиниране на продукти за постигане на оптимално решение за ЦОД, преодолява проблема с негъвкавата традиционна инфраструктура, а и намалява оперативните разходи за поддръжка на оборудването и приложенията", каза Фиданис.

UCS се предлага в два варианта – C-серия и B-серия

C-серията сървъри за вграждане са разработени в 5 модификации, като най-малката C-200 побира в кутия 1U 4 диска „голям" формат (3,5") или 8 диска 2,5" SAS, SATA или твърдотелни, работи с процесори Intel Xeon 5600 и има 12 DIMM слота за памет с максимален общ капацитет от 192 GB (поддържа 16 GB DIMM чипове). „Предимството на тази конфигурация с 12 DIMM слота през конкурентни модели с 18 слота е, че се ползват 3 високоскоростни канала за паметта, докато при 18-слотните модели скоростта на обмен между процесора и паметта става през два канала, което намалява производителността на приложенията дори при повече налична памет", обясни Фиданис.

Моделът на Cisco UCS 210-М2 побира в кутия 2U до 16 диска (т.е. до 16 TB), докато UCS 250-М2 предоставя до 8 диска, но има 48 DIMM слота, т.е. максималният обем на паметта е 384 GB. „Моделът C-260-М2 e първият 2U сървър, който може да ползва два 10-ядрени процесора на Intel Xeon E7-2800. Най-мощният модел е C-460-М2, който в кутия с височина 4U събира 4 процесора Xeon E7-4800, 4 слота за до 12 твърди диска (т.е. до 12 TB).

Според Фиданис, подобни конфигурации са изключително подходящи за настъпващата нова ера на тънките клиенти, независимо дали ще са под формата на таблет, лаптоп или десктоп, ползващ всички свои приложения и данни от частен облак. „Чрез VDI при блокиране на клиента можеш да възстановиш цялата си операционна среда с всички приложения, настройки за сигурност и данни в рамките на 5 минути, докато досега това отнемаше поне два дни, и то ако скоро си правил резервен архив", добави Фиданис. При сървърите се получава същото, като се разчита на технологии като MS Hyper-V и VМware.

Сред основните иновации,

вградени от Cisco в UCS са технологията за разширяване на паметта и виртуалната мрежова карта VN-Link. Cisco VN-Link е виртуалният еквивалент на свързване на кабел към физическа мрежова карта с мрежов порт на комутатор от слоя за достъп. Чрез т.нар. Adapter технология FEX (Fabric Extender), вградена във виртуалната интерфейсна карта P18E за сървърите Cisco UCS C-серия, един физически порт 10 Gb Ethernet може да предостави до 16 различни виртуални логически порта към сървърната ОС и мрежата, които за тях изглеждат като реални физически интерфейси, включително мрежови Ethernet портове или Fiber Channel HBA адаптери (чрез технологията FC over Ethernet).

Профили на услугите

За всяка услуга или приложение в UCS може да бъде създаден отделен профил, към който да бъдат „присъединени" определено количество памет, капацитет от твърдите дискове, процесори, мрежови портове и други виртуализирани ресурси, както и заложени конфигурационни параметри, правила и политики за сигурност. „При традиционния подход състоянието на системите се управляваше на базата на отделните компоненти. Сървърите бяха класифицирани според специфичните приложения, например уеб сървъри или СУБД, като за отказоустойчивостта на работата им бяха заделяни допълнителни „резерви" като памет, дискове, процесори. Традиционна група от приложения с уеб сървър, СУБД, съхранение и виртуални машини изисква минимум един допълнителен сървър за всеки тип приложение като „горещ" резерв, както и още машини в случай на пикови натоварвания, или общо 7 „екстра" сървъра, които често стоят без натоварване. Чрез UCS Service Profiles се премахва нуждата от класифициране на сървърния хардуер по тип приложение, което позволява монтиране на частите в един общ сървърен ресурс с общо предназначение, който може да осигурява при поискване всеки тип сървър. По този начин 3 части изпълняват задачите на 7 при предишния модел, а това води до 22% намаляване на капиталовите инвестиции", коментира Фиданис.

Той демонстрира отдалечено обновяване на BIOS-а на машина Cisco UCS 200-M2, монтирана в офиса на компанията в Атина, използвайки специализирания софтуер Cisco UCS Manager и контролера Cisco Integrated Management Controller. В единия случай Фиданис успя да стартира неработещия сървър, задавайки зареждане през USB стик, поставен в USB порта на лаптопа в София. Във втория случай BIOS-ът на сървъра, намиращ се на повече от 500 км от София, бе обновен през виртуално CD (файл .iso, намиращ се хард диска на лаптопа), като му бе зареден и VMWare Hyper Visor. "Тези функции са вградени в сървърите на Cisco и не изискват допълнително плащане за лицензи. При конкурентните продукти това не е така", заяви Фиданис. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас