“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | “ехнологии
04 окт
2011
 
 

ѕоказаха първата изц€ло българска хибридна, ¬≈» система

—истемата се състои от 3 компонента Ц фотоволтаични панели, система за преобразуване, контрол и управление на добитата енерги€, както и батери€ за съхранение на енерги€та. » трите компонента се произвеждат 100% в Ѕългари€.

7291 прочитани€

¬ “ърговище официално бе представена първата изц€ло българска хибридна, ¬≈» система. –еализирани€т проект е в резултат на успешното сътрудничество между компаниите »нтернешенъл ѕауър —ъплай (IPS), —оларпро (—илистра) и ≈нерсис (“ърговище).

—истемата се състои от 3 компонента – фотоволтаични панели, система за преобразуване, контрол и управление на добитата енерги€, както и батери€ за съхранение на енерги€та. » трите компонента се произвеждат 100% в Ѕългари€. »зползваните фотоволтаични панели от —оларпро са тънкослойни и позвол€ват добивне на енерги€ от слънцето при ниска осветеност.

Ѕатери€та на ≈нерсис, използвана в първата  българска система, се състои от 24 бр. двуволтови елемента, като напрежението на батери€та е 48 V DC.  апацитетът е така изчислен, че да позвол€ва консуматора да бъде захранван от не€ в продължение на 72 часа, дори през това време да н€ма никакво слънце.
—истемата за преобразуване , контрол и управление на добитата енерги€ Exeron, произвеждана от јй ѕи ≈с, се състои от MPPT соларни контролери, зар€дни мрежови контролери, инверторен модул и интелигентна микроконтролерна система за управление и контрол на модулите изграждащи Exeron, както и мениджмънт система за управление на процесите на зар€д/разр€д на батери€та. ¬сички процеси, функции и аларми могат да се наблюдават отдалечено от вс€ка точка на света. Ќужен е единствено достъп до интернет.

„Ќа практика вие можете да имате 24-часов достъп и да осъществ€вате пълен контрол над вашата собствена енергийна система посредством ваши€ мобилен телефон - коментира јлександър –ангелов, управител на јй ѕи ≈с.- —ледващата стъпка ще бъде да можете да казвате на Exeron какво да прави, колко енерги€ да използва, кои електроуреди да включи или пък да оставите Exeron сам да прецени това. Exeron от сво€ страна ще ви съветва как най-ефективно да използвате енерги€та с оглед на максималната ефективност.”

јлександър –ангелов, управител на јй ѕи ≈с

ѕредимствата на хибрида Exeron са многобройни, твърд€т разработчиците. ¬ходовете на системата са 5 типа. Exeron умело комбинира и едновремнно управл€ва енерги€та добита от слънчеви панели, в€търна турбина, дизел генератор, акумулаторна батери€ и електрическа мрежа. ќсновното което отличава системата на јй ѕи ≈с пред останалите е отказоустойчивата модулна структура, подчертават още разработчиците. —поред т€х всички компоненти на Exeron са изградени на модулен принцип, което носи огромни предимства по отношение на сервизиране, ремонтопригодност, диагностика, монтаж и подм€на, взаимозамен€емост и автономност на отделните модули. ¬ случай на отказ на н€кой от модулите натоварването се разпредел€ поравно върху останалите. ƒефектни€т модул, който е plug & play, се подмен€ в рамките на секунди без никакви инструменти, без нужда от каквито и да било специални умени€ и най-важното - без да спирате системата, твърд€т още от јй ѕи ≈с. ќт друга страна капацитетът и мощността на системата може да се увеличава практически неограничено само чрез добав€не на нови модули.

Exeron работи с всички видове фотоволтаични панели. √ол€мо предимство е широки€ диапазон на входното напрежение - от 140 V DC  до 400 V DC. ¬исоката ефективност на зар€дните контролери се дължи на специално разработени€ MPP tracking алгоритъм на јй ѕи ≈с, чи€то точност 99.9%, посочват от разработчика.
’ибридната фотоволтаична система може да намери широко приложение в бита и различни сектори на идустри€та. ѕодход€ща е единични домове и къщи, за захранване на квартали и обекти без достъп до електропреносната мрежа или пък зони с проблеми и чести прекъсвани€ на електрозахранването. ѕриложение намира още в телекомуникациите, отбраната и др.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас