Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Образование
14 сеп
2011
 
 

Мнозинството родители, учители и директори искат SaaS училищно решение

"Електронен Дневник" (InfoServ e-School) вече се предлага като услуга, предоставя се безплатно на училищата и дава актуална информация на родителите чрез мобилния телефон за представянето на детето в училището.

6201 прочитания

85% от родителите на ученици в страната смятат въвеждането на системата "Електронен Дневник" (InfoServ e-School) за необходимо. Много добър прием получава платформата и сред анкетираните в училищата, които още не са въвели системата. Там 58% от директорите и 90% от учителите смятат, че подобна стъпка би довела до конкретни положителни резултати в ежедневната им работа с учениците.

Това показват резултатите от национално представително проучване, проведено от агенция Маркет Линкс през август т.г. Целта на проекта бе да бъдат проучени обществените нагласи към въвеждането и използването на системата "Електронен Дневник" (InfoServ e-School), разработена от навършилата 20-годишен юбилей софтуерната фирма Дан електроник, която стартира още през 2004 г., но към момента се ползва от 80 училища от 27 града в страната. InfoServ e-School вече се предлага като услуга (SaaS). За новата учебна година досега заявка за участие са дали над 600 училища, а очакваме през първия учебен срок те да достигнат 1000, заяви управителят на Дан електроник Йордан Йорданов. Софтуерната система дава възможност учителите да въвеждат данни за училищни събития и родителски срещи и за поведение, оценки, здравен статус, отсъствия на всеки ученик и тази информация да бъде изпращана автоматично на родителите чрез мобилния телефон. Данните се получават по три начина - посредством обаждане на номер 0882 818 905 (без добавена стойност, според тарифния план на абоната), чрез SMS съобщения, или с е-писма.

Системата е напълно безплатна за училищата, което е израз на социалния ангажимент на Дан електроник към българското образование и общество, декларираха от дружеството. Единственото, от което училището има нужда, са компютър и Интернет, с каквито всяко едно българско школо вече разполага. Родителите, които искат да получават информация, въвеждана от училището за техните деца, заплащат пакетна цена от 1,20 лв. с ДДС на месец, която се натрупва към месечната сметка при мобилния им оператор. Родителите на ученици, чиито училища вече са се включили в системата InfoServ e-School, могат да се регистрират за услугата, като изпратят ID или ЕГН на своето дете чрез SMS на номер 1987 (единен за всички оператори, с подкрепата на Мобилтел, Глобул и Виваком) или на страницата на системата www.e-school.bg (заплащането се извършва чрез ePay или EasyPay).

Резултатите от реализираните пилотни проекти показват по-високи нива на дисциплината и успеваемостта на учениците при активна работа със системата, стана ясно на провелата се на 14 септември съвместна пресконференция на Дан електроник и Маркет Линкс.

Добромир Живков, ръководител бизнес развитие в Маркет Линкс, Йордан Йорданов, управител на Дан електроник и Йорданка Фандъкова, кмет на София

„20% от училищата в София вече използват системата „Електронен Дневник“, а общо 40% имат и електронни дъски. Трябва да направим всичко възможно да подкрепим образованието и да стимулираме въвеждането на такива технологии, които да доведат до чувствително повишаване на качеството на учебния процес. Много години ние имахме сериозни проблеми при комуникацията между учители и родители, защото родителите са много ангажирани, често не ходят на родителски срещи и не се информират достатъчно добре за училищното представяне на децата си, което се отразява негативно върху развитието на подрастващите. В този смисъл, системата ще доведе до безспорни ползи. Може би тя няма да се хареса на децата на първо четене, но със сигурност ще бъде изключително полезна за тяхното развитие и обучение, защото майките и татковците ще имат актуална информация във всеки момент – и за отсъствията, и за ниските оценки. Редовните отсъствия и бягство от час често се явяват симптом за сериозен проблем, и ако родителите научават своевременно, ситуацията може да се овладее, преди да се е задълбочила. Във всички случаи, преподавателите ще бъдат ангажирани, тъй като те въвеждат основните данни в системата. Нашата задача е да използваме възможностите на съвременните ИТ за добра кауза, за осигуряване на спокойствието и сигурността на децата, както и за подобряване качеството на обучението и образованието. Фактът, че производителят на системата е създал системата и я предоставя безплатно на училищата, е важен и това ще бъде стимул за въвеждане на софтуера. Ние ще направим всичко възможно да стимулираме колегите да въведат системата в 100% от училищата в София“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

В рамките на изследването на Маркет Линкс са направени три целеви групи проучвания – родители на ученици, директори и учители в системата на средното образование, като общият брой на анкетираните е 1151 лица над 18 г., от които 970 родители, 110 учители и 71 директори от цялата страна.

И трите целеви групи изтъкват редица позитиви от използването на "Електронен Дневник", като най-сериозните предимства са възможността за постоянна и навремменна информираност на родителите, подобряване на дисциплината/спомагане за контрола на децата и подобряване и улесняване на комуникацията учител – родител, изтъкна Добромир Живков, мениджър „Бизнес развитие“ в Маркет Линкс.

В съвременното динамично ежедневие, особено това на активните и заети жители на градовете, удобството и спестяването на време на родителите също се откроява като предимство на електронната система "Електронен Дневник".

Въпреки силно изразените позитивни нагласи и сред родителите и сред педагогическия персонал в училищата, нисък дял от анкетираните имат известни опасения по отношение на системата, алармира Добромир Живков, мениджър „Бизнес развитие“ в Маркет Линкс. Негативните нагласи към системата са свързани най-вече с предпочитания към личния контакт учител-родител и успешно поддържана връзка между учители и родители в някои училища, със значителна липса на заинтересованост от страна на родителите и съмнения, че системата би успяла да промени тези негативен модел, с опасения, че твърде много ще нарастне професионалната натовареност на учителите, известни съмнения в сигурността на системата и данните в нея, както и с наличието на алтернативни системи в някои училища.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас