“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ќбразование
12 сеп
2011
 
 

ћ-тел: »здателствата да осигур€т съдържание на учебниците в електронен вид

“елекомът застана зад националната кампани€ на сдружение ДЌасто€щи и бъдещи майкиУ ДЌа училище без тежестУ, подкрепена от просветното и здравното министерства.

4904 прочитани€

»здателствата у нас да направ€т съдържанието на всички учебници и учебни помагала, които издават, достъпно в електронен формат, апелира ћобилтел. ћобилни€т оператор се аргументира, че ако иде€та се реализира, ц€лото учебно съдържание ще може да се събере в едно единствено преносимо устройство, което не тежи в ученическата раница – електронен четец, нетбук, лаптоп.

ƒискуси€та за тежестта на ученическата раница и за рисковете, до които т€ води за опорно-двигателни€ апарат на децата, беше провокирана от сдружение „Ќасто€щи и бъдещи майки“ – www.snbm.org. Ќеправителствената организаци€ започна национална кампани€ „Ќа училище без тежест“. »нициативата се осъществ€ва с подкрепата на ћинистерството на образованието, младежта и науката и ћинистерство на здравеопазването, като ћобилтел също се присъедини към кампани€та.

“елекомът активно работи за цифровизаци€ на учебното съдържание от началото на тази година. ¬ партньорство с „Ѕ√ книг@” компани€та предлага услугата ћ-“ел eBook с електронен достъп вече до над 460 безплатни и платени книги. ѕървото издателство, предоставило учебници в електронен формат за он-лайн книжарницата, е „ѕросвета“. ≈дно от водещите издателства на учебни помагала, одобрени от образователното министерство, предостав€ учебно съдържание в електронен формат за ћ-“ел eBook от близо месец.

ќт електронната книжарница на адрес http://www.mtel.bg/ebook/store/index.php напълно безплатно, но след потребителска регистраци€, могат да бъдат изтеглени всички книги, които са включени в задължителната програма за изучаване в училищата, като правата на авторите и издателите са гарантирани.

—ъдържанието непрекъснато се допълва с учебни помагала, специализирана литература, заглави€ от българската и световната класика, бестселъри, книги-игри, вестници и списани€. —амо през септември електронната книжарница ћ-“ел eBook предлага отстъпки при покупка на комплекти с учебни помагала – граматики по български и английски език, както и тестове по математика за ученици от 5 до 7 клас, които могат да се куп€т с намалени€ до 30 процента за комплект.

ќсвен, че не тежат в ученическата раница, електронните учебници и помагала имат още редица ползи за учениците и техните родители: от т€х може да се учи навс€къде, защото се нос€т лесно и удобно в електронен четец или лаптоп; спест€ва се време от обикал€не по книжарници, тъй като електронните учебници могат да бъдат изтеглени по вс€ко време и техните тиражи не се изчерпват; спест€ват се средства, тъй като платените дигитални издани€ са с близо 30 процента по-евтини от хартиените копи€, изтъкват от ћ-тел.

ќсвен дигитализаци€та на учебници и помагала, ћобилтел подкреп€ и навлизането на друг ефективен инструмент, който улесн€ва учебни€ процес – електронен дневник. Ќад 500 училища в ц€лата страна вече разполагат с такива дневници, след като се присъединиха безплатно към услугата InfoServ e-School ≈лектронен дневник, ко€то ƒјЌ електроник ќќƒ предостав€ от април тази година. »нициативата извест€ва родителите и настойниците за присъствието на детето в клас, оценките му и текущите училищни събити€ чрез SMS.

—лед началото на учебната година родителите, ползващи услугите на ћ-тел, могат да се абонират, за да получават информаци€та за техните деца по SMS и e-mail срещу 1,20 лв с ƒƒ— на месец към месечната си сметка за мобилен телефон. «а да са сигурни майките и бащите, че училището на т€хното дете има електронен дневник, те могат да посет€т сайта на услугата www.e-school.bg, където има актуален списък и информаци€ за начините за абонамент. –одителите, които не са абонати на ћ-“ел, могат да научат какво се случва с децата им посредством гласово уведом€ване (IVR) чрез набиране на номер 0882 818 905.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас