Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
19 авг
2011
 
 

HP "уби" таблетите си, отделя PC бизнеса в отделна компания (видео)

Ходът на HP позволява на компанията да се фокусира върху своя корпоративен бизнес, ориентиран към софтуера, услугите и сървърите.

2843 прочитания

HP обяви сериозни промени в компанията. Тя ще затвори поделението си за webOS устройства, отговарящо за таблетите TouchPad и смартфоните с webOS, а глобалният РС бизнес ще бъде отделен.

HP "хвърли кърпата" в битката при таблетите месеци след представянето на HP TouchPad през февруари. И TouchPad, и телефоните на HP работят под webOS. WebOS бе разработена от Palm, която бе купена от HP за $1,2 млрд.

Поделението Personal Systems Group на HP, което продава PC-та, таблети и смартфони, е постигнало най-ниския марж на печалба в рамките на компанията, въпреки че реализира почти една трета от приходите на HP за 2010.

Компанията следва стъпките на IBM, която отдели своя PC бизнес и го продаде на Lenovo през 2005 г., за да се фокусира върху по-печелившия бизнес със софтуер и услуги. HP може би чувства силен натиск от Apple, която реализира висока печалба от своите потребителски продукти.

HP потвърди още, че води преговори за придобиването на доставчика на аналитичен софтуер Autonomy, но не даде повече подробности. Публикации в Bloomberg и Wall Street Journal оценяват сделката на $10 млрд.

Ходът на HP позволява на компанията да се фокусира върху своя корпоративен бизнес, ориентиран към софтуера, услугите и сървърите.

PC продажбите, особено масовите продукти, показват тенденция към по-силни колебания в сравнение с бизнес решенията и услугите, тъй като са по-чувствителни към сезонните изменения на потребителските покупки и икономическите тенденции, казва Чарлз Кинг, главен анализатор на Pund-IT.

„Отделяйки PC-ата, HP може ефективно да изолират потенциално променливи финансови показатели и техния ефект върху техния по-стабилен и печеливш бизнес", добавя Кинг.

Таблетите на Аpple удариха доставките на PC-та, пазар, на който HP доминира като най-големият в света PC доставчик.

PC бизнесът на HP бе относително печеливш, но маржовете се свиха през годините, казва Роджър Кей, президент на Endpoint Technologies Associates.

"Това със сигурност противоречи на теорията на Карли Фиорина „добре е, ако всичко е накуп", казва Кей. HP купи Compaq за $25 млрд. през 2002 г., когато Фиорина бе CEO на HP.

Междувременно възможната покупка на Autonomy би била „изцяло в съответствие със засилващия се фокус върху софтуера и бизнес решенията, които бордът на HP имаше предвид, когато нае (за СЕО) Лео Апотекер", казва Кинг.

Базираната в Сан Франциско и Кеймбридж Autonomy предоставя разнообразни инструменти за портали, корпоративно търсене, управление на съдържание и анализ.

"Autonomy се фокусира върху търсенето и анализа на неструктурирани данни и бази данни, включващи информация, която обикновено не може да бъде уловена от традиционните релационни бази данни", казва Кинг. Тя изгради добър бизнес в областта на корпоративното съдържание - Autonomy докладва приходи от $870 милиона за 2010 г.

Продажбите на корпоративни услуги и хардуер на HP обикновено са незначителни спрямо софтуерните й продажби. За фискалната 2010 г. услугите са генерирали почти $35 млрд. чисти приходи, като корпоративният хардуер е генерирал $18,5 млн., а софтуерът е донесъл $3,5 млрд. Продажбите на Autonomy могат да повишат тези числа до над $4 млрд.

Въпреки че навлезе в областта на корпоративното търсене чрез собствена технология, компанията разшири своето софтуерно портфолио чрез придобиването на Verity през 2005 и на Interwoven през 2009. Тя купи и софтуер за управление на информация от CA Technologies през 2010 г.

Подобно софтуерно портфолио би било „естествено допълнение към усилията и технологиите на HP" в сферата на корпоративното съдържание, казва Кинг. Това съответства особено на базата данни на HP Vertica и продуктите за съхранение 3PAR.

Софтуерът би дал на HP стабилна опора в зараждащото се пространство за големи данни, където би могла да изгради системи за конкуренция с EMC Greenplum и IBM Netezza.

През март новоназначеният шеф на HP Апотекер обяви, че HP ще се концентрира върху анализа на данни и пазара на „големи данни".

PC бизнесът е първата плочка от доминото, която пада, след като Апотекер се опитва да направи компанията по-печеливша, казва Езра Готхейл, старши анализатор в Technology Business Research.

"Ясно е, че бордът на директорите иска високи маржове, смята той. - Все пак HP ще изпита трудности при превръщането на софтуера в генератор на печалба, какъвто е той за IBM", добавя Готхейл. Според него HP има какво да губи, ако „избяга" от PC бизнеса – като някои лостове, които има при покупката на части за сървърите си от висок клас", казва Готхейл. 

IDG News Service

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас