Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Системи и решения
19 юли
2011
 
 

ВиК Стара Загора монтира над 21 000 водомера с радио отчитане

След смяната на всички водомери с новите в голям жилищен район от Стара Загора е постигната 33% по-висока отчетност.

5783 прочитания, 0 коментара

Владимир Владков

Смарт устройства – водомери с радиозасичане монтира масово в домовете на абонатите си ВиК Стара Загора, съобщи на конференция на ICT Media Румен Райков, управител на дружеството, обслужващо 12 общини в област Стара Загора и една в хасковска област. „Преди 5 г. бяхме като всички останали ВиК компании – със същите проблеми, но много по-ярко изразени, каза Райков. Загубата на вода бе средно 76%, като на някои места достигаше до 91%. Това означаваше, че град Стара Загора от 40 години е на непрестанен воден режим – т.е. от 10 вечерта до 6 сутринта без вода", допълни той.

 

Румен Райков, управител на ВиК Стара Загора

 

Начините да намалите загубите са ясни – подмяна на водопроводите, смяна на измервателните уреди, регулиране на налягането в добрата част на ВиК системата. Финансирането на проекта е осигурено от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) при добри финансови условия, като банката наблюдава проекта и всички действия по него. Изградена е нова 156 км мрежа с пропиленови тръби, като средната загуба е намалена до 56% и е премахнат водният режим, като качеството на доставяната вода е по всички стандарти, заяви Райков.

Анализът на реализирания проект показва, че даден район в Стара Загора с голямо население е бил снабдяван с 60 литра в секунда, а след ремонта - с 20 литра в секунда. „Т.е. подаваме 3 пъти по-малко вода, а тя е достатъчна и не се налага режим, каза Райков. - Същевременно не отчитаме толкова, защото водомерният парк „работи срещу нас" след втората година, затова се наложи замяна на остарелите водомери. Проверихме в този район - няма физически загуби и започнахме да слагаме високотехнологични водомери с дистанционно отчитане. Търсихме няколко ефекта – по-точно отчитане на изразходваната вода и намаляване на инкасаторите, които често създават лош ПР за дружества като нашето, които са естествен монополист. А и колкото хората по-малко ни виждат и по-малко се сещат за нас, толкова по-добре", заяви управителят на ВиК Стара Загора.

След смяната на всички водомери с новите в този район е постигната 33% по-висока отчетност. „Това ни донесе средно по 4 лв. повече на семейство месечно, заяви Райков. - 200 000 абоната по 4 лв. - това е 800 000 лв. на месец загуба за нас. Водата е добита, докарана до жилището и не се плаща за това количество, добавя той. - Купуваме и сменяме за наша сметка, но клиентите си плащат точната сметка за изразходваната вода." Според него е имало противодействие от абонатите, на които се подарява новия водомер, тъй като той отчита реалното потребление, а често е имало случаи на течащо казанче, като водата не се отчита от водомера.

Френските водомери с радиомодул на 850 MHz струват по 130 лв., но имат 7 г. гаранция за работа, след това се сменя само батерията. Абонатът може да поръча и модел без радиомодул за 40 лв., а компанията да монтира само радиомодула към него. „В Румъния практиката е ВиК да отчита само 1 водомер на сградата, а мениджърът, отговарящ за етажната собственост, се занимава с разпределяне на сметките между живущите", коментира още Райков.

 

Френските водомери с радиомодул на 850 MHz струват по 130 лв., но имат 7 г. гаранция за работа, след това се сменя само батерията. Абонатът може да поръча и модел без радиомодул за 40 лв., а компанията да монтира само радиомодула към него.

 

След смяната на водопроводите огромните помпи на компанията са „тунинговани" от швейцарска фирма, като вследствие на тази операция ВиК Стара Загора харчи с 8 млн. киловатчаса ток по-малко, макар че заради повишените цени на електроенергията плаща 1,2 млн. лв. повече. „От ДКЕВР искат социално поносима цена на водата, а при енергията не е ли същото", пита Райков. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи
Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Със SAP HANA банките могат да харчат 80% за иновации и само 20% за поддръжка

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас