Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Системи и решения
19 юли
2011
 
 

ВиК Стара Загора монтира над 21 000 водомера с радио отчитане

След смяната на всички водомери с новите в голям жилищен район от Стара Загора е постигната 33% по-висока отчетност.

5296 прочитания, 0 коментара

Владимир Владков

Смарт устройства – водомери с радиозасичане монтира масово в домовете на абонатите си ВиК Стара Загора, съобщи на конференция на ICT Media Румен Райков, управител на дружеството, обслужващо 12 общини в област Стара Загора и една в хасковска област. „Преди 5 г. бяхме като всички останали ВиК компании – със същите проблеми, но много по-ярко изразени, каза Райков. Загубата на вода бе средно 76%, като на някои места достигаше до 91%. Това означаваше, че град Стара Загора от 40 години е на непрестанен воден режим – т.е. от 10 вечерта до 6 сутринта без вода", допълни той.

 

Румен Райков, управител на ВиК Стара Загора

 

Начините да намалите загубите са ясни – подмяна на водопроводите, смяна на измервателните уреди, регулиране на налягането в добрата част на ВиК системата. Финансирането на проекта е осигурено от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) при добри финансови условия, като банката наблюдава проекта и всички действия по него. Изградена е нова 156 км мрежа с пропиленови тръби, като средната загуба е намалена до 56% и е премахнат водният режим, като качеството на доставяната вода е по всички стандарти, заяви Райков.

Анализът на реализирания проект показва, че даден район в Стара Загора с голямо население е бил снабдяван с 60 литра в секунда, а след ремонта - с 20 литра в секунда. „Т.е. подаваме 3 пъти по-малко вода, а тя е достатъчна и не се налага режим, каза Райков. - Същевременно не отчитаме толкова, защото водомерният парк „работи срещу нас" след втората година, затова се наложи замяна на остарелите водомери. Проверихме в този район - няма физически загуби и започнахме да слагаме високотехнологични водомери с дистанционно отчитане. Търсихме няколко ефекта – по-точно отчитане на изразходваната вода и намаляване на инкасаторите, които често създават лош ПР за дружества като нашето, които са естествен монополист. А и колкото хората по-малко ни виждат и по-малко се сещат за нас, толкова по-добре", заяви управителят на ВиК Стара Загора.

След смяната на всички водомери с новите в този район е постигната 33% по-висока отчетност. „Това ни донесе средно по 4 лв. повече на семейство месечно, заяви Райков. - 200 000 абоната по 4 лв. - това е 800 000 лв. на месец загуба за нас. Водата е добита, докарана до жилището и не се плаща за това количество, добавя той. - Купуваме и сменяме за наша сметка, но клиентите си плащат точната сметка за изразходваната вода." Според него е имало противодействие от абонатите, на които се подарява новия водомер, тъй като той отчита реалното потребление, а често е имало случаи на течащо казанче, като водата не се отчита от водомера.

Френските водомери с радиомодул на 850 MHz струват по 130 лв., но имат 7 г. гаранция за работа, след това се сменя само батерията. Абонатът може да поръча и модел без радиомодул за 40 лв., а компанията да монтира само радиомодула към него. „В Румъния практиката е ВиК да отчита само 1 водомер на сградата, а мениджърът, отговарящ за етажната собственост, се занимава с разпределяне на сметките между живущите", коментира още Райков.

 

Френските водомери с радиомодул на 850 MHz струват по 130 лв., но имат 7 г. гаранция за работа, след това се сменя само батерията. Абонатът може да поръча и модел без радиомодул за 40 лв., а компанията да монтира само радиомодула към него.

 

След смяната на водопроводите огромните помпи на компанията са „тунинговани" от швейцарска фирма, като вследствие на тази операция ВиК Стара Загора харчи с 8 млн. киловатчаса ток по-малко, макар че заради повишените цени на електроенергията плаща 1,2 млн. лв. повече. „От ДКЕВР искат социално поносима цена на водата, а при енергията не е ли същото", пита Райков. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Виртуалното студио на Нова ТВ за UEFA EURO 2016Виртуалното студио на Нова ТВ за UEFA EURO 2016

Специално за Европейското първенство по футбол, Нова Броудкастинг Груп оборудва спортното си студио с 3 топ технологични системи, пионери на международния телевизионен пазар. Така българските зрители са сред първите в света, които имат възможността...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас