Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Аутсорсинг
18 юли
2011
 
 

Може ли NAND флашката да „затрие" DRAM паметта в PC-ата?

Точният баланс между NAND, DRAM и HDD дава по-добри резултати от DRAM и HDD

3197 прочитания

Индустрията за DRAM памети е изправена пред сериозна заплаха – нахлуването NAND флаш паметта в най-големия й пазар: персоналните компютри. Това показва ново изследване на анализаторската компания Objective Analysis.

След като прегледа внимателно „широк набор от DRAM и NAND конфигурации", както и почти 300 стандартни PC бенчмарк данни, изследователите са направили извод, че дори при днешните цени доларите, които ще дадете за NAND флашки, ще подобряват работата на PC-то повече, отколкото ако дадете същите пари за DRAM.

„С времето пропастта цена/производителност между тези две технологии ще се разширява, което означава, че NAND ще стане по-предпочитана за компютрите, казва Джим Хенди, автор на изследването. - Когато производителите на PC системи и крайните клиенти открият този факт, капацитетите на PC DRAM ще спрат да нарастват."

Това ще доведе до непрекъснат спад на приходите от DRAM чипове, по-бърза консолидация на DRAM пазара, както и евентуално отслабване на целия DRAM пазар, добавя Хенди.

Проучването се подкрепя от данните на няколко университетски изследователи и мениджъри на центрове за данни, които твърдят, че NAND по-вероятно ще измести DRAM от компютъра, а не твърдите дискове (HDD).

„Подходящият баланс между NAND, DRAM и твърд диск ще осигури много по-добра производителност на долар вложение, отколкото система, разчитаща на комбинацията DRAM/HDD, казва Хенди. - Добре обмислено съчетание NAND/DRAM ще предостави производителност, подобна на SSD на системата, при това без да увеличава цената на стандартната система, базирана на конвенционалния тандем DRAM+HDD."

Фирмата за пазарни проучвания iSuppli добавя, че пазарът на DRAM се е променил съществено през 2011 г., спадайки много по-бързо от очакваното. В същото време цените на NAND флаш паметите продължават.

Световните приходи от DRAM чипове през 2011 г. се очаква да намалеят с 11,8% от $40,3 млрд. през 2010 г. на $35,5 млрд. за тази, пише в доклада на iSuppli.

„Двуцифреният спад представлява рязък обрат спрямо увеличението на DRAM приходите през 2010 г., което спрямо 2009 г. бе в размер на 77,5%, обясняват от iSuppli. - През следващите няколко години ще наблюдаваме сериозни „турбуленции" на приходите от DRAM."

В същото време прогнозите за доставките на NAND флаш чипове са за ръст от 79,3% през 2011 г. спрямо 2010 г., твърдят от DRAMeXchange.

Проучването "How PC NAND Will Undermine DRAM" на Objective Analysis включва 50 графики и прогнози за промените на пазарите на DRAM и NAND.

„Производителите на DRAM трябва да помислят за своето бъдеще, казва Хенди. - От средата на 90-те години на XX век пазарът се консолидира непрекъснато и от 17 големи играчи тогава, днес те са само 7, а когато PC-та преминат на NAND, натискът за нова консолидация ще бъде още по-голям."

Computerworld, САЩ 

ЕТИКЕТИ:
NANDDRAMHDDiSuppli
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас