Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
08 юли
2011
 
 

Най-технологичният самолет Boeing 787 влиза в експлоатация (+видео)

5801 прочитания

Boeing 787, най-новият пътнически авиолайнер на щатската компания, долетя до Япония за тестове, които да докажат готовността на самолета да влезе в търговска експлоатация.

Японската авиокомпания All Nippon Airways (ANA) е първият клиент на 787, като вече е направила поръчки за 55 самолета от новия модел.

Обслужването със 787 трябва да започне през август или септември т.г., като пробните полети в Япония през първата седмица от юли трябва да предоставят на ANA известен практически опит, който да й гарантира справяне с някои проблем след старта на търговската експлоатация.

Полетите на 787 ще започнат след 3-годишно отлагане заради технически проблеми, които тормозеха разработчиците. Boeing обаче каза, че проблемите вече са останали в миналото.

787 не само е най-новият авиолайнер, но и най-високотехнологичният. Корпусът е направен от композитна пластмаса, а не от алуминий както другите самолети, като това олекотява цялата машина. В съчетание с по-ефективните мотори 787 би трябвало да гори с около 20% по-малко гориво от 767, т.е. да изхвърля и 20 на сто по-малко въглеродни емесии.

Има промени и в корпуса на двигателите, като шумоподтискащ материал покрива помпите за всмукване на въздух и тръбите за изходящите газове, което прави живота и на пътниците, и на наземния персонал по-тих и спокоен.

Вътре в 787 има изцяло електронизиран кокпит, а в целия самолет компютърна мрежа свързва пилотската кабина с всички контролни системи. Много от въздушните и хидравличните системи, които можете да видите в други самолети, са заменени с електронни аналози в 787. Спирачките също са с напълно електронно управление.

Сензори в целия корпус постоянно измерват полетните параметри и ги пращат обратно в базата, което позволява наземен мониторинг на целия полет в реално време. Ако нещо има нужда от намеса, ремонтната бригада може да е готова за работа веднага след кацането на самолета.

За пътниците най-очевидните разлики са в кабината. Падащите капаци на прозорците са сменени с прозорци с електро-хроматично регулиране. Те действат като настройваеми слънчеви очила и би трябвало да спират яркото блестене, което често съпътства полета над облаците. Самите прозорци са по-големи, а навсякъде се ползва LED осветление.

В ANA ползват високотехнологични тоалетни за всички класи, а пътниците могат да открият там контакт за захранване, USB порт и конектор за iPod. Системата за развлечения се ползва чрез сензорни екрани.

И една последна промяна. Кабината е херметизирана за полети на височина 6000 фута (1,8 км) вместо за нормалните 8000 фута (2,4 км). ANA казва, че това би изморявало по-малко пътниците.

От Токио предава Мартин Уилямс, IDG News Service. 

ЕТИКЕТИ:
Boeing 787
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас