Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Малък и среден бизнес
04 юли
2011
 
 

Гаранционният фонд по JEREMIE тръгва от септември

Министър Трайчо Трайков смята, че инструментите по JEREMIE могат да осигурят кредитиране на значително по-ниски лихви от пазарните нива, включително за стартиращи и иновативни компании, които трудно намират финансиране.

6442 прочитания

Първият фонд по инициативата „Съвместни европейски ресурси в подкрепа на микропредприятията и на средните предприятия“ (JEREMIE) - Гаранционния фонд за стартиращи малки компании (venture capital), ще започне да работи през септември. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на среща в Габрово с Клуба за иновации. Първоначално бе обявено, че капиталът на Гаранционния фонд ще е 30 млн. евро, от които 21 млн. евро ще са от JEREMIE и 9 млн. евро - от външни инвеститори.

Европейският инвестиционен фонд вече е избрал мениджърите и на Фонда за увеличаване на капитала, предназначен за малки компании, които са с напреднало развитие (growth equity) и на Фонда за смесени инструменти между дялови инвестиции и заеми (mezzanine). Тези два фонда трябва да започнат с капитал съответно от по 60 млн. евро, от които 30 млн. евро - от JEREMIE и 30 млн. евро - от външни инвеститори.

Важно е да се отбележи, че като основен фонд, JEREMIE ще работи с финансови посредници, а не пряко с малките и средните предприятия (МСП) и съответно не отпуска никаква безвъзмездна помощ на МСП. На финансовите посредници, холдинговият фонд на JEREMIE може да осигури целеви финансови инструменти за МСП, сред които гаранции, съвместни гаранции и насрещни гаранции, капиталови гаранции, (микро) кредити, секюритизация, рисков капитал, съфинансиране за “бизнес-ангели” и инвестиции във фондове за технологичен трансфер. Тези финансови посредници предоставят заеми и дялово участие на МСП (крайните бенефициенти).

Миналата година Управляващият орган на Оперативна програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” (ОПРКБИ) извърши плащане към Европейския инвестиционен фонд в размер на 199 млн. евро в рамките на Приоритетна ос 3 с цел учредяване на холдингов фонд по инициативата JEREMIE.

Министър Трайчо Трайков на посещение в габровското предприятие AMK

„Парите могат да бъдат усвоени и да свършат работа не само чрез грантове, но и чрез схеми за финансов инженеринг, с които да постигнем същия резултат. С подобни инструменти смятаме, че ще има възможност за предоставяне на кредитиране на значително по-ниски лихви от пазарните нива, включително за стартиращи и иновативни компании, които трудно намират финансиране“, подчерта Трайков. Според него, по този начин могат да бъдат усвоени поне 90% от средствата по ОПРКБИ,  тъй като фондовете ще правят дялово финансиране, ще осигуряват гаранции или друг вид финансиране, въз основа на собствената си експертиза, която е и пазарно, а не само административно, мотивирана. Това е начин и за елиминиране на голяма част от бюрокрацията и скъсяване на сроковете за оценка и реализация на проектите, допълни Трайков.

Иновативните компании могат да ползват ресурс от 220 млн. лева за разработване и внедряване на иновации по различни схеми на „Конкурентоспособност“. Един от основните проблеми, изтъкнати от мениджърите на иновативни компании, е липсата на средства за съфинансиране, които допълват  безвъзмездната помощ. Затова по ОПРКБИ  бяха разработени съвместни схеми с финансови институции, като едновременно с отпускането на гранта се получава и кредитна част съфинансиране, припомни Трайков. Пилотно този модел се прилага по Програмата за енергийна ефективност, която предоставя 200 млн. евро на предприятията по оперативната програма и 150 млн. евро съфинансиране от ЕБРД чрез 10 банки-партньори.

Трайков припомни и за решението на правителството да отпусне 5 млн. лева за Националния иновационен фонд за проекти в изпълнение. Националната цел на България е да достигне 1,5% от БВП инвестиции в иновации до 2020 г. Това означава, че вложенията в НИРД трябва ежегодно да нарастват с 15%. За бизнеса се предвиждат различни данъчни стимули, свързани с инвестиции в НИРД. Обсъждат се източници на държавното финансиране, като една от идеите е част от концесионните възнаграждения за подземни богатства да се използват за тази цел, каза още Трайков.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас