Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | GIS
04 юли
2011
 
 

http://aktiven.bg/ предлага алтернативна възможност на гражданите да съобщават за нередности

Платформата Активен.БГ се базира на най-съвременни ESRI ГИС технологии. Първи в инициативата се включиха седем общини и две ВиК дружества.

6168 прочитания

Гражданите в държавата вече имат алтернативна възможност да съобщават за нередности, благодарение на проект, иницииран от ЕСРИ България с официални партньори в лицето на Националното сдружение на общините в Република България и Съвета за устойчиво развитие и медийната подкрепа на Радио Витоша. Реализацията на проекта се осъществява безвъзмездно от ЕСРИ България – компания, която 15 години предоставя цялостни ГИС решения в държавния и частния сектор, като част от глобална инициатива на ESRI Inc. Платформата Активен.БГ (http://aktiven.bg/) се базира на най-съвременни ESRI ГИС технологии, които се прилагат в стотици crowd sourcing инициативи по света в сферата на опазване на околната среда, биоразнообразие, управление при кризи и спасителни операции, здравеопазване, умиротворяващи операции, граждански инициативи и др.

Инициативата Активен.БГ е има за цел даде възможност на жителите да участват активно в подобряването на условията на живот в техните райони, като дават навременна и конкретна информация за забелязани от тях нередности.

Чрез специално приложение за мобилни телефони или чрез уебсайта http://aktiven.bg/ гражданите могат да подават сигнали за забелязани нередности към съответните отговорни институции или организации. Гражданите регистрират нередност (напр. опасна сграда, паднал стълб, счупена пейка, теч на вода, висящи кабели), като посочват местоположението върху картата, дават кратко описание и прилагат снимки, ако са налични.

Сайтът и мобилното приложение са общи за всички институции и организации, които участват в проекта. В зависимост от това на територията на коя организация е регистриран подаденият сигнал, уведомлението се подава към съответното отговорно лице. По този начин се предоставя възможност за получаване в реално време на сигнали от гражданите за различен тип нередности.

Отговорните лица, от своя страна, поемат ангажимент за следене на получените сигнали и отразяване статуса на тяхната обработка на уебсайта. Системата дава възможност за приоритетна обработка на определени сигнали в зависимост от типа нередност.

Гражданите, подали сигнал, могат не само да наблюдават статуса му на уебсайта, а и да получат имейл относно извършените дейности за отстраняване на нередността. Това на свой ред води до подобряване на комуникацията между обществото и администрацията.

По този начин публичните организации, участващи в инициативата, се отварят още повече за гражданите, реализират съвременна концепция за управление, в която администрацията слуша гражданите и показва, че ако те са загрижени за заобикалящата ги среда и когато видят нередност я съобщават, а не я подминават, то има кой да реагира и страната ни става по-привлекателно място за живеене.

Първи в инициативата се включиха седем общини (Пловдив, Бургас, Плевен, Добрич, Ловеч, Гоце Делчев и Белоградчик) и две ютилити дружества ("Водоснабдяване и канализация" - Варна и "Водоснабдяване и канализация" - Русе). Предстои Община Пловдив да представи официално инициативата пред жителите на града в понеделник (4 юли 2011 г.) от 10.00 часа, в Заседателна зала в сградата на пл. „Стефан Стамболов” 1. Ще бъдат обявени конкретните сфери, в които пловдивчани ще могат да контролират директно чрез Интернет администрацията си, като предоставят сигнали и препоръки.

Миналата година Министерството на икономиката, енергетиката и туризма получи дарение от американската компания ESRI Inc. на стойност 100 000 лева под формата на система за подпомагане управлението при извънредни ситуации. Системата е базирана на ГИС платформата на ESRI - ArcGIS Desktop. На 17 ноември 2010 г. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Евгения Караджова, управител на ЕСРИ – България подписаха договор за дарението. Споразумение между американската фирма ESRI Inc. и Европейската агенция за опазване на околната среда от октомври 2010 г. предвижда през следващите 2-3 години да бъде предоставен специализиран софтуер за безвъзмездно ползване от държавните институции на страните – членки на ЕС на обща стойност 10 млн. евро. МИЕТ бе включено в списъка на одобрените по това споразумение национални ведомства.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас